Imago

Professioneel imago: een beeld zegt meer dan 1000 woorden

Denk je dat je alles goed doet en dan krijg je tijdens je beoordelingsgesprek te horen dat ‘je wel wat moet aanpassen aan je kleding’! Die had je niet zien aankomen. Je had je goed voorbereid op het gesprek, TADA-lijst in de aanslag en doelstellingen voor het nieuwe jaar al geformuleerd. En dan gaat het ineens over je kleding?!

Je kleding laat zien wie je bent

Jij ziet kleding wellicht puur en alleen als noodzakelijke bedekking en wil er verder vooral niet te veel aandacht aan besteden. Je bent bang om als oppervlakkig te worden bestempeld, terwijl het jou juist om kwaliteit en inhoud gaat. Of het gaat je juist om de kleding zelf en je kijkt eerder naar of je het mooi vindt, dan naar of het ook echt bij jou en je werkomgeving past. Bedenk goed dat het in eerste instantie juist je kleding is die laat zien wie je bent en welke kwaliteiten je in huis hebt. Harmonie tussen kleding en de persoon die het draagt, is juist in een werkomgeving essentieel. Of je er nu van houdt of juist niet, je kleding zegt iets over je. Dat zit ‘m in de stijl, maar ook in de manier waarop je de kleding draagt en verzorgt. Door er vanuit het imago naar te kijken, kom je tot nieuwe inzichten. Lees hier verder hoe je jouw kwaliteiten in de meest optimale vorm presenteert, zodat je leidinggevende bij het volgende beoordelingsgesprek alleen nog maar oog heeft voor je prestaties!

Professionele en meer senior indruk

Je kunt je verpakking zo aanpassen dat deze bijdraagt aan wat je moet uitstralen. Bekijk jezelf eens vanuit het perspectief van je functie. Welke waarden zijn dan belangrijk? En in hoeverre zie je die waarden terug in jou?

Een mooi voorbeeld om te illustreren waar het nog wel eens mis gaat is de pasvorm van kleding. Een jonge manager werd naar mij doorgestuurd door zijn leidinggevende voor advies over zijn kleding. De leidinggevende was heel tevreden over hem, maar hij mistte een professionele en seniore uitstraling. Hierdoor was een promotie uitgesloten, iets wat door beide partijen wel gewenst was. Al bij de eerste ontmoeting viel het mij op dat zijn kleding veel te groot was. Hierdoor leek hij als het ware een klein jongetje dat rondloopt in zijn vaders pak. Dat lijkt wellicht eenvoudig op te lossen, maar het was best lastig om hem hiervan te overtuigen. Zijn echte kledingmaat was namelijk een maat die kleiner was dan de kleinste standaard confectiemaat, de maat die hij altijd droeg. Hij had dus zelf het idee dat hij al de kleinste maat droeg.

Ook hier zegt een beeld meer dan 1000 woorden. Dus nam ik hem mee naar een winkel waar ze wel kleinere maten verkopen. Daar liet ik hem het verschil zien tussen zijn huidige kleding en kleding met de juiste pasvorm en was hij snel overtuigd. Hij gaf zelf aan dat de meerwaarde voor hem vooral zat in het ervaren en ‘voelen’ wat kleding doet en zien wat de verschillen zijn ten opzichte van zijn huidige kleding. Zo ervaarde hij duidelijk dat zijn kleding ‘toch wel aan de grote kant was’. Door tegen beter weten in kleinere maten gepast te hebben, zag hij dat hij daar beter in naar voren komt als een professional en ook een meer seniore indruk maakt. Zijn kledingkast werd ontdaan van de te ruime items en aangevuld met twee goed passende pakken met bijbehorende overhemden en accessoires. En die promotie? Die was al snel ‘in the pocket’!

Tips voor imagoverandering voor een professionele uitstraling:

  • Kleine veranderingen werken het best. Zo kan ik me voorstellen dat je na de mededeling dat je ‘iets aan je kleding moet doen’ een kledingwinkel inloopt met de gedachte: nu ga ik eens iets heel anders kopen. Meestal eindigt deze kleding achter in de kast om er nooit meer uit te komen. Je weet niet hoe je het moet combineren en voelt je er niet prettig in. Kleine veranderingen werken beter, zoals het kopen van de juiste maat in het voorbeeld hierboven
  • Vertaal de waarden die belangrijk zijn voor jouw functie door in je kleding en accessoires. Krachtig en actief vertaalt zich bijvoorbeeld in de kleur rood en een sprankelende uitstraling krijg je sneller door materialen te dragen waar een letterlijke sprankeling in zit. Bijvoorbeeld door een meegeweven metaaldraad
  • Let goed op de juiste pasvorm en proporties. Kleding die die precies past, draagt bij aan de gewenste uitstraling. Soms is het een kwestie van vermaken. Mouwen die te lang zijn moet je echt korter laten maken. Laat de kleding gelijk afspelden en vermaken in de winkel waar je het koopt of breng het naar de kleermaker
  • Zorg voor een constructief opgebouwde garderobe waarbij je veel items met elkaar kunt combineren. Dit begint bij een goede basisgarderobe die je elk seizoen aanvult met nieuwe items.
  • Houd je kast overzichtelijk en prop ‘m niet vol. Als er iets bijkomt, gaat er ook weer iets uit
  • Nieuwe accessoires maken het verschil. Bijvoorbeeld nieuwe schoenen. Bedenk welk ‘verhaal’ je wilt vertellen en kies daar passende schoenen bij

Wil je meer impact maken met een professioneel imago? Dan is de training Impact met Imago echt iets voor jou.

WIL JE MEER IMPACT MAKEN MET JE ZAKELIJKE PROFILERING?

VERPAK JE SUCCES

Impact maken met je zakelijke profilering