Imago

Modetrends op de werkvloer, doen of laten?

Met mode laat je zien wie je bent, maar het dragen van de nieuwste modetrends wordt niet altijd begrepen en plaatsen je eerder in het hokje ‘frivool’ dan ‘professioneel’. Voor een zakelijke outfit blijft klassiek het sleutelwoord. De tijdloosheid van klassiek is echter wel eindig. Tijd voor een opfrisbeurt van je garderobe, want de start van een nieuw seizoen is het moment om te checken of je (klassieke) items nog bij de tijd zijn.

Wat moet je doen en laten om je werkoutfit weer helemaal fris en up-to-date te maken? Door je bestaande kledingstukken te combineren met modische items en accessoires creëer je een actuele look en laat je zien dat je ‘van deze tijd’ bent. Maar welke modetrends zijn geschikt voor op de werkvloer? Aangezien de winkels al weer volstromen met de nieuwste mode, zetten we er een paar voor je op een rij. Welke trends moet je DOEN en welke aan je voorbij LATEN gaan?

Begin bij de (klassieke) basis

Zorg ervoor dat je ‘ werkgarderobe ’ een paar echte klassiekers bevat, zoals bijvoorbeeld een goed zittend pak. Tegenwoordig geven ook mannen de voorkeur aan pakken met een ‘twist’, een subtiel element wat het pak net even die ‘anders dan anders’ uitstraling geeft. Bijvoorbeeld door te kiezen voor een sprekende kleur blauw in plaats van het ‘standaard’ donkerblauw, of voor een materiaal met een zachte glans of subtiele streep of ruit.
DOEN: voor wie graag geassocieerd wordt met zakelijk en professioneel. Een strakke snit en groot kleurcontrast tussen blouse/overhemd en jasje straalt macht uit en geeft overwicht.
LATEN: als je werkt in een informele omgeving. Maak je look dan speelser en toegankelijker door het jasje te combineren met een casual broek, hippe sneakers of een denim shirt.

Zien ze wel hoe spijkergoed je bent?

Denim op de werkvloer, kan dat? Destroyed en ripped denim (met grote gaten en slijtplekken erin) is terug van weggeweest. Wat ons betreft prima buiten werktijd, maar ongeschikt voor de werkvloer. Een algeheel draagverbod voor spijkerbroeken, zoals veel bedrijven waar we komen hebben, vinden we wat ver gaan. Want de nieuwe kijk op denim die we zien in de voorjaarsmode maakt het juist heel geschikt om je zakelijke outfit wat stoerder te maken.
DOEN: stoer materiaal als denim krijgt, gehuld in een onverwachte (en meer stijlvolle) vorm zoals bijvoorbeeld een jasje, ineens een hele andere uitstraling. Zeker wanneer je het combineert met stijlvolle schoenen en accessoires.
LATEN: spijkergoed met gaten of slijtplekken en ook de combinatie met bergschoenen en fleece.

Pretty in prints

Prints blijven terugkomen, ook dit seizoen zien we weer van alles voorbij komen: bloemenprints, strepen, ruiten en stippen . Waar je volgens de modebladen zoveel mogelijk verschillende prints met elkaar moet combineren, ga je op de werkvloer wat subtieler te werk met prints. Vooral omdat prints de aandacht wegtrekken van je gezicht.
DOEN: onthoud: hoe ronder de print, hoe zachter de uitstraling en vice versa. Kies de print die bij je uitstraling past, bijvoorbeeld de panterprint voor een pittige uitstraling of een juist een subtiele bloemenprint wanneer je spontaan en vrolijk wilt overkomen.
LATEN:  wanneer je een serieuze en formele indruk wilt maken. Kies dan voor een combinatie van effen kleding met een accessoire in print, bijvoorbeeld een tas of schoenen. Opvallend bij binnenkomst en zodra je aan tafel gaat geven ze geen onnodige afleiding meer.

Relaxed lopen

Ook dit seizoen heeft weer een hoog comfort gehalte en de schoen past zich daar helemaal op aan. Bij de mannen zien we stijlvolle sneakers onder een pak en ook voor de dames is de lage schoen geheel stylisch verantwoord. Dus geen gestuntel op hoge hakken, maar heerlijk relaxed lopen op loafers of sneakers.
DOEN: in een creatieve/casual werkomgeving. En dan niet de sneakers waar je de 10 km op rent…
LATEN: als je gaat voor een op en top zakelijke uitstraling. Voor een goede mix combineer je je sneakers onder een business-casual outfit en niet onder het, dit seizoen ook zo hippe en mega-comfortabele, joggingbroekje.

Make it work!

WIL JE MEER IMPACT MAKEN MET JE ZAKELIJKE PROFILERING?

VERPAK JE SUCCES

Impact maken met je zakelijke profilering