Overtuigen, Solliciteren, Zichtbaarheid/profileren

Solliciteren met zelfvertrouwen: jij bent de oplossing

Organisaties blijven reorganiseren, waardoor veel medewerkers hun baan verliezen. Vaak zijn er deelnemers in onze trainingen die boventallig zijn of een tijd lang thuis zitten. Ook als je je jarenlang voor een werkgever hebt ingezet en goeie beoordelingen hebt gehad, kun je opeens je baan kwijtraken. Wat doet dit met je? Je baalt, bent verbaasd, teleurgesteld of zelfs boos. Je zelfvertrouwen krijgt een knauw: je voelt je niet gewaardeerd en vraagt je af wie er nog op jou zit te wachten. Zelfvertrouwen is belangrijk als je gaat solliciteren.

Jij bent de oplossing

Het is misschien al lang geleden dat je voor het laatst je cv hebt geüpdatet en een sollicitatiegesprek hebt gevoerd. Nu maar hopen dat een andere werkgever jou een baan gunt… Nee! Denk niet zo! Draai het om. Een werkgever heeft een vacature. Dat betekent dat er werk is dat nu niet of niet goed wordt gedaan. Deze werkgever heeft dus een probleem! En wat is de oplossing? Juist! Jij bent de oplossing. Probeer jezelf te zien als de oplossing en dus niet als iemand die zelf een probleem heeft. De werkgever is namelijk niet op zoek naar mensen met problemen.

Twee-richtingsgesprek

Iedereen vindt het fijn als er naar hem of haar geluisterd wordt en als je het gevoel krijgt dat je begrepen wordt. Wees je daarvan bewust tijdens het sollicitatiegesprek: luister goed naar je gesprekspartner en speel daar op in. Stel vragen! En dan niet alleen de vragen die je al vooraf had bedacht om aan het eind van het gesprek te stellen. Probeer er een twee-richtingsgesprek van te maken en niet een eenzijdige ondervraging van de werkgever aan jou.

Deze vragen kun jij stellen

Wanneer er bijvoorbeeld gevraagd wordt wie jij bent, kun je na het geven van jouw antwoord vragen hoe de mensen zijn die bij de organisatie werken. Vraag ook hoe de sfeer is of de mensen betrokken zijn en hoe lang ze er gemiddeld werken. De werkgever waardeert zulke vragen, en daardoor jou, zeker.

Probleemoplossing

Als de recruiter vraagt naar jouw kwaliteiten, beantwoord die vraag dan vanuit het perspectief van de probleemoplossing. Bedenk vooraf waar jij goed in bent en wat voor voordeel dat kan opleveren voor de organisatie. Geef in een sollicitatiegesprek zoveel mogelijk voorbeelden als bewijs van jouw kwaliteiten. Als je je daarop voorbereid ga jij het sollicitatiegesprek met veel zelfvertrouwen tegemoet.

Wil je met nog meer zelfvertrouwen solliciteren? Denk dan eens aan de training Solliciteren zonder Opscheppen. Daar leer je hoe je jezelf vol zelfvertrouwen presenteert op een manier die bij jou past. Je leert overtuigend antwoord te geven op de belangrijkste vragen in een sollicitatiegesprek. Na afloop van deze sollicitatietraining weet je wat jouw kwaliteiten én zwakkere punten zijn en hoe je op een aansprekende manier daarover vertelt.

Bekijk hier alle sollicitatietrainingen van Room to Grow.

 

WIL JE MEER IMPACT MAKEN BIJ HET SOLLICITEREN?

DE SOLLICITATIE WASSTRAAT

Alle tools voor succesvol solliciteren