Zichtbaarheid/profileren

Zichtbaar of lekker op de achtergrond?

Bijna dagelijks spreken wij mensen die het heerlijk vinden om achter de schermen te werken. Niet zichtbaar, lekker op de achtergrond, gewoon hun werk doen, zorgen dat alles op rolletjes loopt, niet in de spotlights. Dat geeft veel voldoening als naaste collega’s waarderen wat je doet. Als je graag achter de schermen werkt, merk je dat je niet de credits krijgt voor het eindresultaat van het project waar je zoveel voor hebt gedaan. Je bent niet zichtbaar en wordt ook niet gevraagd voor een nieuw project en je valt bij een reorganisatie wellicht buiten de boot. Waardoor komt dat?

Belangrijk maar onzichtbaar

Je bent onzichtbaar. In elk geval niet zichtbaar voor de mensen die projecten verdelen en wie bepalen wie er wel of niet behouden moet worden bij een reorganisatie. Je doet als onzichtbare belangrijk werk, maar je levert vaak geen eindproduct af. En eindproducten, ofwel resultaten, tellen! Eindproducten zijn vooraf duidelijk gedefinieerd, meetbaar en zichtbaar en er wordt over gecommuniceerd. Daardoor wordt er ook gecommuniceerd over de mensen die die eindproducten maken. Jij draagt waarschijnlijk wel bij aan het eindproduct. Om gewaardeerd te worden en succesvoller te zijn, is het belangrijk dat je jezelf en je werk zichtbaar maakt.

Maak zichtbaar wat je doet

Het is van belang dat ook het proces naar het eindresultaat toe zichtbaar is. Dat moet jij zelf doen. Je collega’s en het management willen graag weten wat er speelt in de organisatie. Betrek hen erbij. Bespreek de uitdaging en hoe je daarmee aan de slag gaat. Denk goed na over het hele traject: welke tussenstappen moet je zetten, voordat het eindresultaat behaald wordt. Stel vast wat jouw rol daarbij is. Maak tussendoelstellingen. En vergeet het belangrijkste niet: maak het zichtbaar: communiceer erover!

Wat kies jij? Zichtbaar of lekker op de achtergrond? Wil je er meer over lezen? Kijk eens op onze boekenpagina.

WIL JE JE PROFILEREN ZONDER OP TE SCHEPPEN?

Introvert en toch Profileren

PROFILEREN ZONDER
OPSCHEPPEN

Laat je zelf zien, zonder een haantje te worden