Netwerken, Zichtbaarheid/profileren

Zo is netwerken leuk! 7 netwerktips

Je hebt misschien het idee dat netwerken lastig is. Van tevoren vraag je je al af hoe je in contact komt met de juiste mensen. Waar moet je het over hebben en vinden ze je wel interessant genoeg? Bij (online) binnenkomst zie je iedereen gezellig met elkaar praten, maar ze tonen geen interesse in jou. Je bent de enige bent die niemand kent en wil je eigenlijk het liefst weer omdraaien. Waarom lukt het anderen wel om te netwerken, maar jou niet?

Met deze 7 tips is netwerken wel leuk:

  1. Ga naar een (online) bijeenkomst die je aanspreekt, waar bijvoorbeeld een leuke spreker komt of een onderwerp besproken wordt wat je echt interesseert. Ook als je dan geen interessante nieuwe contacten legt, is de dag geslaagd.
  2. Zoek een netwerkmaatje en ga samen netwerken. Spreek met elkaar af dat je elkaar introduceert bij anderen. Over een ander vertellen voelt vaak makkelijker dan ‘opscheppen’ over jezelf.
  3. Ga niet netwerken met het doel om te verkopen. De kans is namelijk heel klein dat je precies jouw klant ontmoet. Als je een leuk gesprek hebt is de kans wel groot dat die ander je aan nieuwe klanten wil helpen.
  4. Luister meer dan dat je praat. Probeer te achterhalen waar de ander tegenaan loopt en bedenk hoe je kunt helpen.
  5. Ga netwerken met mensen die jou aanspreken. Vaak zijn dat mensen die iets overeenkomstig met jou hebben, dan vind je waarschijnlijk ook een onderwerp waar je beiden in geïnteresseerd bent. De ander zal blij zijn dat je hem of haar aanspreekt.
  6. Introduceer mensen aan elkaar. Dan maak je in een keer meteen twee mensen blij!
  7. Maak een spel van netwerken. Leuk om met iemand te doen die ook tegen netwerken op ziet. Geef jezelf een doelstelling: ik wil met minimaal drie nieuwe personen een gesprek aanknopen.

Kortom, als je volgende keer naar een bijeenkomst gaat, noem dat dan gewoon niet netwerken. Je gaat nieuwe mensen ontmoeten en met ze praten omdat dat leuk is!

 

 

WIL JE JE PROFILEREN ZONDER OP TE SCHEPPEN?

Introvert en toch Profileren

PROFILEREN ZONDER
OPSCHEPPEN

Laat je zelf zien, zonder een haantje te worden