Overtuigen, Stemgebruik

Overtuigen: de invloed van de stem van de politicus

Volgens onze stemcoach Elizabeth Ebbink is er veel te zeggen over de indruk die iemand met z’n stem achterlaat. Iemand die wat geknepen, zachter en heser praat vinden we sneller intelligent, net als iemand met een bedachtzame manier van spreken. Iemand die zijn stem verheft vinden we eerder dom en emotioneel, omdat die zich laat kennen. De stem heeft invloed op de indruk die je achterlaat.

Wat is de invloed van de stem van de politicus?
Stemcoach Elizabeth Ebbink, heeft voor het Financiële Dagblad de stemmen van de lijsttrekkers geanalyseerd.

  • Mark Rutte straalt gedrevenheid uit met de snelheid waarmee hij spreekt. En de hoogte en heesheid in zijn stem associëren we met vriendelijkheid. De andere kant is dat Rutte met zijn lichtheid en snelheid geen betrouwbaarheid of commitment aan een standpunt laat zien. Tip aan hem is dus: ga aan het einde van de zin omlaag en neem een pauze
  • Lodewijk Asscher komt minder zeker over, doordat hij zinnen hard inzet en zacht eindigt
  • Emile Roemer komt (te) gezellig over. Hij zou krachtiger overkomen als zijn stem scherper zou klinken, minder hees en met maar een hoogtepiek per zin
  • Bijna alle zinnen van Sybrand Buma hebben een verwijtende melodie. Door zijn manier van spreken is hij eerder slachtoffer dan leider
  • Geert Wilders spreekt als een operazanger: de melodie gaat eerst omhoog, soms heel lang, en dan gaat hij, baf!, omlaag. Het einde van de zin klinkt dan net iets luider en langzamer. Als hij echt macht wil moet hij ook samenwerken en onderhandelen: zachter spreken, oogcontact maken, kortom, een meer gematigde temperatuur in hoogte, laagte en volume
  • De stem van Alexander Pechtold heeft een goede kern
en kan mooi omhoog
 en omlaag. Maar de perfectie in zijn stem geeft ook afstandelijkheid. Pechtold zou aan nabijheid winnen als hij eens wat warmte of heesheid in zijn stem zou leggen of zou ‘schateren en schreeuwen’
  • Jesse Klaver heeft de snelheid en korte zinnen van Rutte en de heldere kern van Pechtold. Een gelikte performance. Dat vinden we knap, maar het geeft geen betrouwbaarheid. Als hij echt een leider wil zijn, moet hij meer eigenheid laten zien, meer warmte en emotie, zodat we ons meer bij hem op ons gemak voelen

De invloed van jouw stem
Onderschat de invloed van de stem niet. De melodie van de zinnen, de scherpte en hoogte van de toon, de snelheid van spreken heeft invloed op hoe toegankelijk we iemand vinden en hoe krachtig en betrouwbaar. Niet alleen voor politici is het belangrijk om te weten hoe ze hun stem het beste in kunnen zetten. Ook voor jou! Wil meer contact maken, leiderschap uitstralen en een belangrijke boodschap goed laten klinken, dan kan een stemcoach of de training Overtuigend Stemgebruik je daarbij helpen.

WIL JE OVERTUIGENDER EN BOEIENDER SPREKEN?

OVERTUIGEND STEMGEBRUIK

Duidelijker standpunten inbrengen én verdedigen. En in verbinding blijven met anderen