Imago, Netwerken

Dresscode netwerken: serieus opvallen

Het geheim van een goede netwerklook is eigenlijk heel simpel: opvallen! Zo verklaart Pieter Derks in zijn show ‘Van Nature’ dat hij een roze pak draagt omdat hij van nature geen zichtbaar persoon is. In zijn roze pak is hij er zeker van dat iedereen ziet dat hij er is. Zeer effectief op een feestje of in het theater, maar op de werkvloer? Ooit zag ik een zeer gekwalificeerde vrouw een workshop geven, over netwerken notabene, aan een grote groep zakenvrouwen. Ze was gekleed in een zeer kleurrijke jurk met bloemenprint. Opvallend was het zeker, maar niemand luisterde naar haar. In een jurk waarin je eruit ziet alsof je naar een strandfeest op Ibiza gaat, wordt je niet serieus genomen. Opvallen moet dus iets genuanceerder gezien worden.

Deze tips helpen je bij het netwerken:

  1. Zoek naar contrast met andere netwerkers. Zijn er veel mannen in donkere pakken aanwezig, dan heb je als man met een licht afwijkende kleur pak al een flinke voorsprong op andere mannelijke netwerkers. Als vrouw kies je voor een licht pak of een opvallende kleur. Blijf wel zakelijk, pas op met bloemenprints en lieve kleurtjes
  2. Het toevoegen van een visuele ‘knipoog’ aan je outfit maakt contact maken een stuk gemakkelijker. Mensen spreken je sneller aan en het geeft je een stuk zichtbaarheid waardoor men ook naderhand nog weet wie je bent. Ze onthouden je als het ware aan de hand van de visuele boodschap
  3. Deze is alleen voor vrouwen: draag een rode (of andere opvallende kleur ) omslagdoek en loop daarmee een paar keer rond in de ruimte. Deze tip past oud-politica Lousewies van der Laan regelmatig toe. Ze vertelde me eens dat mensen dachten dat ze een hele dag aanwezig was geweest op een congres waar ze in werkelijkheid maar een uurtje was gebleven
  4. Combineer opvallen in vorm én inhoud door tijdens een presentatie een vraag te stellen. Naderhand zullen mensen vanzelf op jou afstappen om je te complimenteren over je goede vraag. Je opvallende outfit zorgt dat ze je gemakkelijk terugvinden in de massa

Serieus opvallen bij het netwerken

Zakelijk netwerken is een kwestie van serieus opvallen. Het zou toch vervelend zijn als je jezelf er naartoe hebt gesleept en achteraf te horen krijgt dat het zo jammer was dat je er niet bij was. Vind je het lastig om te bepalen welke kleding voor jou geschikt is om in te netwerken? Neem dan contact met ons op om te bespreken wat wij hierin voor je kunnen betekenen.

Lees in de blog: ‘Zo is netwerken wel leuk’ meer netwerktips.

WIL JE JE PROFILEREN ZONDER OP TE SCHEPPEN?

PROFILEREN ZONDER
OPSCHEPPEN

Succes met zichtbaarheid