Zichtbaarheid/profileren

Imposter Syndrome: straks ontdekken ze dat ik niet zo goed ben…

‘Het is echt belachelijk hoeveel ik verdien. Ik ben steeds bang dat ze er een keer achter komen dat ik helemaal niet zo goed ben.’ Dat zei onlangs een deelnemer aan de training Profileren zonder Opscheppen tegen me. Keihard werken, geen fouten maken, bang om te falen, het ene project na het andere afronden en weer door. Ze weet wel dat ze successen behaalt, maar die zijn niet zo bijzonder. Ze doet toch gewoon haar werk? En successen heeft ze ook behaald doordat ze geluk had, het zat gewoon mee en doordat ze met anderen werkt die goed zijn. Daarnaast twijfelt ze: doe ik het allemaal wel goed genoeg? Bij een promotie vraagt ze zichzelf af of ze die nieuwe baan wel aankan. Wanneer zullen anderen ook doorhebben dat ze helemaal niet zo goed is? Wellicht heeft ze last van het Imposter Syndrome…

Imposter Syndrome-Bedriegerssyndroom

Veel mensen die ik coach herkennen dit. Je bent dus zeker niet de enige…. Vooral vrouwen, ook hele succesvolle, maar ook veel mannen, ‘lijden’ hieraan. Er is ook een naam voor: Imposter Syndrome, ofwel: Bedriegerssyndroom of Oplichterssyndroom.

Liever geen kritiek krijgen

Vorige week waren er meerdere coachingsklanten die hier last van hebben. Eén daarvan gaf aan dat ze het heel leuk vindt om samen te werken, want samen kun je veel meer bereiken. Je kunt elkaar alleen maar beter maken. Maar eigenlijk werkte ze liever alleen, want dat kon ze ook geen kritiek krijgen van anderen. En als ze een fout zou maken zou ze dat zelf meteen kunnen herstellen, zonder dat iemand anders het ziet. Ze weet het wel: het is geen kritiek, het is ‘feedback’ en ook fouten maken hoort erbij, daar leer je van. Maar toch wil zij ze niet maken. Overigens had ze ook nog nooit echt een fout gemaakt…

Je doet het nooit goed genoeg

Kenmerkend aan het imposter syndrome is dat je denkt dat je het nooit helemaal goed zal doen. En je moet steeds harder werken om elke keer weer te voldoen aan de lat die je zelf steeds hoger legt. Je kunt je voorstellen dat het je uiteindelijk een keer opbreekt. En de vraag is ook of het wel zo effectief is. Ben jij wel zo goed als je zo heel hard werkt? Vergeet je anderen dan niet mee te nemen in jouw denkrichtingen? Breng je jouw ideeën wel op de beste manier over als je zo gefocust bent op hard werken? Vast niet!

Wat kun je doen aan het Imposter Syndrome?

  • Wees er bewust van dat het imposter syndrome, ofwel het stemmetje wat je vertelt dat je het niet kunt, bestaat en dat jij er last van hebt
  • Houd een lijst bij van alle resultaten die je een bepaalde dag hebt geleverd en lees dit regelmatig terug
  • Vraag aan tenminste drie personen in je omgeving welke kwaliteiten zij in jou zien. Bewaar deze opmerkingen en complimenten in een aparte map, hardcopy of op je computer
  • Als je twijfelt aan jezelf, neem dan de tijd om rustig na te denken of die twijfel gerechtvaardigd is. Probeer vervolgens te bedenken waarom je iets wel kunt.
  • Toch nog onzeker? Pak dan bovengenoemde map erbij en je twijfels verdwijnen als sneeuw voor de zon

Onder andere op Wikipedia kun je meer lezen over het Imposter Syndrome. En tijdens de trainingen Profileren zonder Opscheppen en Zie je zélf wel hoe goed je bent word je je ook bewuster van jouw kwaliteiten.

WIL JE JE PROFILEREN ZONDER OP TE SCHEPPEN?

Introvert en toch Profileren

PROFILEREN ZONDER
OPSCHEPPEN

Laat je zelf zien, zonder een haantje te worden