Blogs, Zichtbaarheid/profileren

Zet jezelf in de spotlights

(ook als je daar eigenlijk niet van houdt)

Jezelf laten zien op een manier die bij jou past. Om zo dingen voor elkaar te krijgen, zonder te hoeven schreeuwen om gehoord te worden. Hoe doe je dat? Zichtbaarheids- specialist Mirjam Hubregtse geeft zes tips.

1. NEEM JEZELF ONDER DE LOEP

Niets zo irritant als mensen die de hele dag roepen hoe goed ze wel niet zijn en hoe fantastisch ze alles wel niet voor elkaar hebben. Aan de andere kant is het ook niet handig als je niets van jezelf laat zien. Hoe doseer je nu op een goede manier je zichtbaarheid? Stap één is volgens zichtbaarheidsspecialist Mirjam Hubregtse erachter komen wie je zelf bent. “Het is een voordeel als je weet waar jouw kwaliteiten liggen en als je door- hebt hoe je anderen daarmee kunt helpen. Ben je goed in ideeën bedenken of ben je meer van de analyse of de uitvoering? Ben je een creatieveling of houd je liever het overzicht? Ook in privésituaties kun je je afvragen: welke rol speel ik in mijn vriendinnengroep? Zodra je dat weet, kun je jouw kwaliteiten zichtbaar maken door bijvoorbeeld concreet aan te geven welke rol je wilt spelen. Een introvert persoon kan bijvoorbeeld stil zijn tijdens een vergadering en dan zeggen: ‘Wat goed dat jullie zo veel ideeën hebben. Laat mij ze verzamelen en bekijken wat haalbaar is.’”

2. DOSEER JE ZICHTBAARHEID

Het is niet nodig de hele tijd zichtbaar te zijn. Doseer je zichtbaarheid daarom. Stel jezelf regelmatig de vraag: wat levert zichtbaarheid op in deze situatie? En: voeg ik iets toe? Mirjam: “Tijdens het werk is het belangrijk zichtbaar te maken wat je doet. Maar niet continu en bij iedereen, want dan wordt het irritant voor je collega’s en dan is het niet meer effectief. Ben je na een dag werken nergens aan toegekomen, dan is het niet handig dat te zeggen. Maar als je een nieuwe klant hebt binnengehaald, deel je dat wél met je collega’s. Betrek ook mensen bij je werk als je de eindstreep nog niet hebt gehaald. Dan weten ze waar je mee bezig bent, zien ze je inzet en de obstakels en kunnen ze je wellicht verder helpen.”

Deze tips zijn verschenen in Santé. Lees hier de rest van het artikel.

 

WIL JE JE PROFILEREN ZONDER OP TE SCHEPPEN?

Introvert en toch Profileren

PROFILEREN ZONDER
OPSCHEPPEN

Laat je zelf zien, zonder een haantje te worden