Imago, Nieuws, Zichtbaarheid/profileren

Afgewezen? Zo ga je ermee om

En hoe onze boeken je daarbij kunnen helpen.

Afgewezen worden na een sollicitatie, iedereen maakt het wel eens mee. Hóe je wordt afgewezen maakt een groot verschil in hoe je er als afgewezen kandidaat mee omgaat. Een van onze ambassadeurs, Karin van Wijlick, projectleider arbeidscontracten bij de Gemeente Rotterdam, heeft dat goed begrepen en voerde daarom onlangs 40 netwerkgesprekken met afgewezen kandidaten. Daarbij kwamen onze boeken Verpak je Succes en Profileren zonder Opscheppen veelvuldig ter sprake. Volgens Karin is er veel behoefte aan kennis over hoe je overkomt, wordt waargenomen en jezelf kunt profileren. Zoals Karin het mooi zegt: “Beide titels helpen mij om sollicitanten van welk pluimage dan ook, net dat extra zetje te geven.” Hieronder lees je hoe ze dit heeft gedaan.

“In december 2021 heb ik 40 gesprekken gevoerd met afgewezen kandidaten. Afgewezen sollicitanten voor een beleidsfunctie bij mijn team van de gemeente Rotterdam. Afwijzen is een vak vind ik en dat mag in deze krappe arbeidsmarkt meer aandacht krijgen. Liever 40 ambassadeurs, dan 40 starters die met negatieve gevoelens terugkijken op hun afwijzing. Met behulp van een strakke planning heb ik die 40 gesprekken via Teams gevoerd. Dat was een feestje.

Vakantiekiekje

Wat opviel was dat de meeste kandidaten een flitsend CV hebben. Strakke vormgeving en moderne lay-out. Niet iedereen had een foto opgenomen. Sommige foto’s waren leuk als vakantiekiekje. Die ene grote kandidaat leek op de foto een beveiliger van een specifieke politicus. Terwijl in het gesprek een totaal ander mens naar voren kwam. Of de jonge vrouw met een prachtige donkere huid, die op haar foto een jasje droeg dat geheel niet paste bij haar persoon. Stemgebruik was bij sommige kandidaten ook een aandachtspunt. Teveel praten of te zacht.

Twijfelen aan de expertise

Deze starters hadden een ronkende, pittige opleiding achter de kiezen. Nogal wat ‘stapelaars’ die er hard voor hebben gewerkt. Men kwam echter soms zo verlegen en bescheiden over, dat het zomaar zou kunnen dat een vacaturehouder gaat twijfelen aan de expertise en kennis van deze kandidaat. Het boek Profileren zonder Opscheppen kon ik wel noemen, maar niet laten zien. Mijn 7, jawel, exemplaren heb ik allemaal cadeau gegeven. Het gesigneerde exemplaar staat in de kast bij een familielid dat driftig aan het solliciteren is. Met de uitdrukkelijke missie dat het terug moet in mijn boekenkast, op termijn. Dus hoppa, dit boek weer zelf besteld.

Extra zetje?

Kun jij een zetje gebruiken? Naast de boeken zijn er ook de gelijknamige trainingen die we zowel online als op locatie geven. Altijd in een kleine groep zodat er genoeg ruimte is voor persoonlijke aandacht en gerichte adviezen.

 

WIL JE JE PROFILEREN ZONDER OP TE SCHEPPEN?

Introvert en toch Profileren

PROFILEREN ZONDER
OPSCHEPPEN

Laat je zelf zien, zonder een haantje te worden