Blogs, Nieuws, Zichtbaarheid/profileren

Deze maand in Santé-magazine:

Praktische tips om zelfverzekerd te worden in je werk

Een presentatie geven, een sollicitatiegesprek voeren voor je droombaan of ineens leidinggeven; het kan allemaal doodeng zijn. Met een portie meer zelfvertrouwen kom je veel verder dan je nu misschien denkt. Onze zichtbaarheidsspecialist Mirjam Hubregtse is geïnterviewd door Santé-magazine. In dit bericht lees je een samenvatting van dit artikel boordevol praktische tips om zelfverzekerd te worden in je werk.

Is het misschien een goed idee om…?

Ik begeleid regelmatig intervisiesessies waarbij de deelnemers oplossingen aandragen voor een probleem wat een andere deelnemer heeft ingebracht. Regelmatig wordt zo’n oplossing voorafgegaan met een vraag als: ‘Ik weet niet of het voor jou werkt, maar misschien is het een idee als je…?’ Dat is natuurlijk een heel aardige manier om iets in te brengen, dus prima als je dat vooral wilt uitstralen. Als je graag stelliger of overtuigender wilt overkomen kun je je oplossing beter op de volgende manier inbrengen: ‘Ik stel voor dat je…’, of: ‘Mijn ervaring is dat…’

Wat heeft een ander aan jou?

Je wordt zelfverzekerder als je merkt dat je wat bij te dragen hebt aan je collega’s of aan de organisatie. Jouw bijdrage valt jezelf waarschijnlijk niet op, want je doet gewoon je werk, zo bijzonder vind je dat niet. Maar voor je collega’s is het wel fijn dat jij hebt bijgedragen. Probeer eens te achterhalen wat jouw bijdrage is. Als je iemand advies hebt gegeven of hebt geholpen, vraag meteen of de ander daar iets mee kan en vraag er ook na een tijdje nog eens naar. De ander wordt zich zo bewust van jouw bijdrage. En jij zelf ook!

Hė ik heb weer eens niks gezegd in de vergadering…

Als je na een vergadering denkt: ohhhh ik heb (weer eens) niet gezegd wat ik had willen zeggen, bedenk dan dat dat na de vergadering ook nog steeds kan. Neem contact op met de persoon voor wie die info relevant is. Die zal daar heel blij mee zijn. Doe dit ook na een sollicitatiegesprek! Je laat ook meteen zien dat je initiatief neemt.

Spreken in het openbaar

Het lijkt sommigen heel makkelijk af te gaan, maar de meeste mensen vinden spreken in het openbaar spannend. Vaak is de aftrap het lastigst. Mijn tip: laat je introduceren voorafgaand aan je presentatie. En ook als je in een nieuw team start. De ander mag dan natuurlijk wel over jou opscheppen! En bereid je natuurlijk goed voor. Je publiek komt naar jouw presentatie om antwoorden te krijgen op vragen die zij heeft. Probeer te achterhalen wat die vragen precies zijn en noem die vragen ook in je presentatie, en natuurlijk ook de antwoorden.

Meer praktische tips om zelfverzekerd te worden in je werk lees je natuurlijk ook in het boek van Mirjam: Profileren zonder Opscheppen.

Credits voor Suus Ruiz, Santé, februari 2022

 

WIL JE JE PROFILEREN ZONDER OP TE SCHEPPEN?

Introvert en toch Profileren

PROFILEREN ZONDER
OPSCHEPPEN

Laat je zelf zien, zonder een haantje te worden