Blogs, Zichtbaarheid/profileren

Meer zelfvertrouwen en zakelijk succes…

Boost je zelfvertrouwen

Voor mijn boek Profileren zonder Opscheppen heb ik Marc Lammers geïnterviewd. Marc is voormalig bondscoach van de hockeyteams van Nederland, België en Spanje. Marc zei: ‘We zijn vaak geneigd om te focussen op wat we niet kunnen. Dat nemen je hersenen over, waardoor je er ook in gaat geloven. Weet wat je sterke punten zijn en denk daar steeds aan. Dat geeft vertrouwen en stress voor een wedstrijd verdwijnt dan. Ik heb nog nooit een wedstrijd gewonnen op m’n zwakke punten. Waarom focussen we dan altijd zoveel op de zwakke punten? Focus op je sterke punten, probeer die te verbeteren. Iedereen heeft talenten. Als je je daarop richt, krijg je veel meer zelfvertrouwen.’

Een keeper zet je niet in als spits en de coach en middenvelder hebben ook hun eigen kwaliteiten. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor sportwedstrijden, maar ook op het werk.

Is het voor jou ook makkelijker om te zeggen wat niet goed gaat, of wat beter kan of zelfs moet? Je vindt jezelf wellicht niet goed genoeg, bent bang om te falen en vergelijkt jezelf steeds met anderen. Je legt de lat hoog en bent niet gauw tevreden. Complimenten wuif je weg en kritiek neem je juist zwaar op. Het is ook vaak zo dat anderen in je omgeving de nadruk leggen op wat er nog niet goed gaat.

Tijdens beoordelingsgesprekken gaat het vaak het grootste deel van de tijd over competenties die je verder zou moeten ontwikkelen. Vaak start zo’n beoordelingsgesprek wel met: ‘Het is heel goed gegaan dit jaar…’ en je hoort daarna meteen de ‘maar’ al aankomen. Wat níet goed gaat, valt op en als het wél goed gaat, dan doe je gewoon je werk. Als je zo denkt, is het nooit bijzonder wat je doet.

Alles wat je aandacht geeft groeit

Als je vooral bezig bent met wat er niet goed gaat, leg je daar ook meer de nadruk op naar anderen. Dat is precies wat je niet wilt. Mijn tip is daarom om je voortaan meer te richten op je kwaliteiten en op wat er wél goed gaat. Het is ook voor de mensen om je heen prettig als jij werk doet waarin jij uitblinkt. Dan weten ze dat ze bij jou terechtkunnen als ze hierover een vraag hebben. Als je weet waar je goed in bent en als anderen dat ook weten, krijg je meer werk dat aansluit op die kwaliteiten.

Als dus iemand iets zegt als: ‘Het is heel goed gegaan, maar.’, reageer dan met: ‘Ja, ik vond het ook heel goed gaan. Wat ik vooral erg geslaagd vond was…’
Je zult zien dat het gesprek daardoor, in elk geval wat langer, positief blijft. En dat positieve beeld zorgt ervoor dat je je meer gewaardeerd wordt en voelt.

Heb je nog vragen? Neem gerust vrijblijvend contact op, we adviseren je graag.

 

 

WIL JE JE PROFILEREN ZONDER OP TE SCHEPPEN?

Introvert en toch Profileren

PROFILEREN ZONDER
OPSCHEPPEN

Laat je zelf zien, zonder een haantje te worden