Blogs, werkgeluk

Overleef de eerste dagen na je vakantie

5 tips

Net terug van vakantie en alweer helemaal ondergedompeld in je werk? Ik hoor van mensen die net terug zijn van een heerlijke vakantie, dat het alweer zo’n tijd geleden lijkt en dat ze al bijna weer toe zijn aan vakantie. Overvolle mailboxen, zaken die mis zijn gegaan of waar juist helemaal geen voortgang was terwijl je daar wel op had gerekend (want je had het zo goed overgedragen), allerlei mensen die jou NU willen spreken…

Hoe overleef je de eerste dagen, of weken na je vakantie? Deze 5 tips helpen:

 

 1. Out-of-office-bericht
  Zorg voor een goed out-of-office bericht tijdens je vakantie: daarin geef je duidelijk aan waar mensen met hun vragen terecht kunnen tijdens je vakantie. Je kunt ook de verwachtingen managen voor na je vakantie. Meldt dus niet alleen in het bericht wanneer je terug bent, want dan verwacht iedereen dat je dan meteen hun mail verwerkt, maar ook bij wie ze in tussentijd met hun vragen terecht kunnen. Lees hier meer tips over een goed out-of-office-bericht.
  En gun je zelf wat extra tijd: geef in je out-of-officebericht aan dat je weer bereikbaar bent vanaf een of 2 dagen nadat je terug bent gekomen.
 2. Waar ga ik me op richten?
  Tijdens je vakantie of, misschien vind je dat fijner, meteen daarna is een mooi moment om weer eens goed na te denken over waar je je de komende tijd op wilt richten: wat wil je bereiken? Wat is het doel van je afdeling, leidinggevende of opdrachtgever? Waar word je op beoordeeld? Welke werkzaamheden wil je niet op je bordje krijgen? Denk ook vast na over waar mensen met die werkzaamheden terecht kunnen.
 3. Ben je van plan om vaker NEE te zeggen? Begin met JA
  Veel mensen nemen zich voor om voortaan duidelijker NEE te zeggen. Ik begrijp dat voornemen, maar bij veel mensen komt die nee er nogal bot uit. En dat is helemaal niet nodig. Je wilt nee zeggen tegen het werk, maar niet tegen de relatie.
  Zet je default antwoord op JA: ‘Ja, ik help je graag.’ Alleen helpen hoef je niet te doen door al het werk op je te nemen. Je kunt mensen goed helpen door ze door te verwijzen. Of een keer te investeren om het ze leren iets zelf te doen.
  Je kunt dan ook makkelijker zeggen: ‘Ik zou je graag helpen, maar ik ben nu druk met dit en dit, dus het lukt me niet op dit moment.’, of: ‘Ja ik leer het je graag. Komt het morgen uit voor je?’ En als je het werk wel zelf wilt of moet doen, dan hoeft het waarschijnlijk ook niet meteen. We denken vaak, ik doe het wel even meteen, dan ben ik ervan af, maar het kost je toch tijd. Geef dan aan: ‘Ik help je graag, ik ben nu druk met dit. Over 2 dagen (of weken, volgende maand) kan ik ermee aan de slag.’
 4. Van To-do naar Ta-daaaaa!Dus: maak niet alleen lijstjes van wat je allemaal nog moet doen, maar schrijf op je ta-da-lijst wat je allemaal wel hebt gedaan en bereikt. Hoewel je aan dingen niet toe komt op een dag, komen er ook vaak mooie en nuttige dingen voor in de plaats. Die dingen dragen waarschijnlijk nog wel meer bij aan jouw levens- en werkgeluk dan de zaken op je to-do-lijst. Deze tip was voor onze werkgeluktrainer Marjolijn een bewustwording om voortaan goed na te denken over welke zaken haar to-do-lijst halen. Je leert daardoor ook ruimte over te laten voor onverwachte waardevolle dingen.
 5. En deze tip werkt voor mij persoonlijk heel goed: Probeer het vakantiegevoel zo lang mogelijk vast te houden. Zorg voor ontspanning. Ga lekker een lunchwandeling maken of trek er ’s avonds nog even op uit. Jammer als je alle leuke activiteiten bewaart voor als je met pensioen gaat.

Geniet ervan!

PS. Sinds kort bieden we de training WERKgeluk aan. Is dat iets voor jou?

WIL JE JE PROFILEREN ZONDER OP TE SCHEPPEN?

Introvert en toch Profileren

PROFILEREN ZONDER
OPSCHEPPEN

Laat je zelf zien, zonder een haantje te worden