Blogs, werkgeluk, Zichtbaarheid/profileren

Opstarten na een zalige zomer

5 tips

Terug van weggeweest en alweer midden in de werkroutine? Of heb je moeite met opstarten na een zalige zomer? De heerlijke vakantiedagen lijken alweer een eeuw geleden en je verlangt alweer naar je volgende vakantie. Die overvolle inbox, de zaken die tijdens je afwezigheid in de soep liepen of niet zijn opgepakt (ondanks je gedetailleerde overdracht) en die plotselinge stroom aan mensen die NU METEEN jouw aandacht nodig hebben… Hoe doorsta je die eerste dagen of weken na je vakantie? 5 praktische tips die je helpen opstarten na je vakantie:

 1. Slim out-of-office bericht
  Een goed out-of-office bericht is goud waard tijdens je vakantie. Vertel duidelijk waar mensen met hun vragen terechtkunnen terwijl jij geniet van je welverdiende rust. En geef jezelf een beetje extra ruimte: meld dat je pas weer bereikbaar bent vanaf één of twee dagen na je terugkeer. Tips voor je out-of-office-bericht lees je hier.
 2. Doelen stellen na de vakantie
  Tijdens je vakantie, of meteen daarna, is een mooi moment om te reflecteren. Waar wil je je de komende tijd op focussen? Wat zijn de doelen van je team, je leidinggevende en je opdrachtgever? Waarop word je beoordeeld? En net zo belangrijk, wat wil je niet meer op je bordje krijgen? Denk na over wie je kunt inschakelen voor die taken die niet echt bij jou horen. Welke trainingen wil je dit jaar nog volgen?
 3. Begin met JA, als je NEE wilt zeggen
  Wellicht heb je je voorgenomen om vaker en duidelijker NEE te zeggen, maar laten we eerlijk zijn, niemand houdt van een botte afwijzing. Laat JA je standaardreactie zijn. Zeg: “Ja, natuurlijk, ik help je graag.” En onthoud daarbij: helpen betekent niet altijd zelf alles doen. Je kunt mensen net zo goed helpen door ze naar de juiste persoon door te verwijzen en door ze te leren hoe ze zelf een taak kunnen aanpakken. En als je toch zelf aan de slag moet, voel je niet verplicht om het direct te doen. Zeg gerust: “Natuurlijk, ik help je graag, maar ik ben momenteel bezig met [andere taak]. Kan ik er over twee dagen (of weken, maanden…) mee aan de slag?”
 4. Van To-do naar Ta-daaaaa!
  We zijn allemaal gewend om lange to-do lijsten te maken, maar maak ook eens een ’ta-da-lijst’! Schrijf op wat je al hebt gedaan en bereikt. Er zijn vast en zeker ook onverwachte successen en kleine overwinningen geweest. Deze verdienen net zoveel, of zelfs meer, aandacht. Geloof me, die dragen waarschijnlijk meer bij aan je werkgeluk dan de taken op je to-do-lijst.
 5. Houd het vakantiegevoel vast
  Laat dat vakantiegevoel niet meteen verdwijnen. Zorg voor momenten van ontspanning, ook in je werkdag. Maak een wandeling tijdens de lunch en combineer werkafspraken met ontspannende activiteiten. Je leert je collega’s op die manier ook beter kennen. Bewaar leuke activiteiten niet allemaal voor je volgende vakantie of voor je pensioen. Geniet nu!

Ik hoop dat deze tips je helpen opstarten na een zalige zomer en om die eerste periode na je vakantie soepeler door te komen. Succes!

WIL JE JE PROFILEREN ZONDER OP TE SCHEPPEN?

Introvert en toch Profileren

PROFILEREN ZONDER
OPSCHEPPEN

Laat je zelf zien, zonder een haantje te worden