Blogs, Overtuigen, Stemgebruik

Kom hierrrrrrr!

Het uitlaten van je hond is volgens stemcoach Carmen hét moment om je stemmogelijkheden te ontdekken en ontwikkelen:

“Ik heb al ruim tien jaar een Friese Stabij. Ze staan erom bekend dat ze wat eigenwijs zijn. Nou wordt dit door de rasvereniging uitgelegd als ‘onafhankelijk en ondernemend’, een verschil van interpretatie wat mij betreft… Die van mij heeft de onhebbelijke, maar bovenal smerige gewoonte om – weliswaar selectief – de uitwerpselen van andere honden op te smullen. Als toetje zeg maar na het ontbijt.

Het park achter mijn huis is haar Vreet-Walhalla. Ondanks de meerdere poepwegwerpbakken met plastic zakjes, heeft het gros van de hondenbezitters hier lak aan. Oké eerlijk, als mijn hond in de bosjes iets achterlaat raap ik het – eerst om mij heen kijkend of er geen BOA is die mij in die smiezen houdt als slachtoffer van zijn of haar boetequotum – ook niet altijd op. Das voor de vogels, die vinden het ook lekker. Maar waarom vertel ik dit en wat heeft dat nou met stem te maken? Even verder lezen, je geduld wordt zo beloond.

Stemeffect

Als ik mijn hondje los heb lopen, ben ik zeer alert op haar poepvreetsignalen: neus in de lucht, ah daar ligt iets lekkers, erop af, erbij stilstaan, ruiken, en dan – en dat heb ik haar geleerd: je mag pas iets eten als ik toestemming geef – mij aankijken en het (als ik teveel op afstand ben) toch opvreten. Heel snel en schrokkend. Ren ik dan vruchteloos naar haar toe, wat er echt belachelijk uitziet want ik roep er hele lelijke dingen bij, dan rent ze ondeugend weg met haar ‘prooi’: Nè nè nè nè nè, je kunt me toch niet pakken.

Toch zijn er momenten dat het mij lukt haar te weerhouden haar ‘snack’ te verorberen: ik sta dan op minder grote afstand bij het gebeuren, en grom Uùùùùùùh, met zo’n diepe keelgrom erbij, een soort grunt. Daar kan ze wel van onder de indruk zijn. Die grunt heb ik dan ook weer in the pocket.

Een ander stemeffect is een snijdend, heksige klank, ook wel twang genoemd binnen de zangtechniek. Die doe ik op een middentoon: “Néééééé!” Met zo’n scherpe klank creëer ik nogal wat volume en de klank reikt ver. Overigens, dat ‘Nè nè nè nè nè’ van hierboven herken je misschien vanuit je kindertijd. Heb je vast weleens tegen een ander kind gezegd om daarna je tong uit te steken. Het is een uitstekende stemoefening die ik aanreik om scherpte in de stem te ontwikkelen.

Vervolgens zeg ik met een lage, donkere stem die impact heeft en dominantie uitstraalt: “Kom hier“. Voor het extra effect kun je de rollende r gebruiken “Hierrrrrrrr“. Zo’n rollende r – ook wel tongpunt r genoemd – is tegelijk een warming up oefening voor de stembanden.

Houding

Wat dacht je van houding: ik ga met mijn handen in mijn zij staan om mezelf nog iets dominanter te maken. Meestal, maar Stabij dus eigenwijs, komt mijn hond dan – kopje omlaag en tersluikse blik – wat onderdanig en onwillig naar me toe sjokken (Kak, weer niet gescoord!). Op het moment dat mijn hond iets braafs doet – omdat ze die ‘lekkere’ snack heeft laten liggen bijvoorbeeld – dan zet ik mijn hoge lieve, zachte stem op, beetje lucht erbij: “Goed zo, knappe hond hoor!” En soms babbel ik in mijn kopstem nog even door…”

 

Wil je leren hoe je jouw stem optimaal gebruikt, bijvoorbeeld om tijdens vergaderingen je punt overtuigend te brengen of om te leren hoe je het beste kan ‘inbreken’ tijdens een (verhitte) discussie. Of tijdens een sollicitatie- of beoordelingsgesprek: hoe kom je dan overtuigend uit je woorden? En hoe blijf je boeiend als je een presentatie geeft? Je leert het tijdens de training Overtuigend Stemgebruik. Deze training bieden we als klassikale dagtraining voor een kleine groep en als 1-op-1-online training. Als je bij ABN AMRO, KPN, ProRail of Rabobank werkt vind je deze training ook terug in je eigen catalogus.

 

 

WIL JE OVERTUIGENDER EN BOEIENDER SPREKEN?

OVERTUIGEND STEMGEBRUIK

Duidelijker standpunten inbrengen én verdedigen. En in verbinding blijven met anderen