Blogs, Zichtbaarheid/profileren

Introvert en toch profileren?

Dat kan!

Elke week spreek ik wel iemand die zegt: ‘Ik weet dat ik mezelf meer moet laten zien, maar ik ben niet iemand die graag op de voorgrond treedt.’ Ze merken dat collega’s veel makkelijker het woord nemen in een vergadering, vaak niet gehinderd door een gebrek aan kennis over het onderwerp. Ook claimen collega’s successen van projecten waar ze nauwelijks aan hebben bijgedragen.

Managers en collega’s geven goedbedoelde tips als: ‘Je moet je gewoon voornemen om elke vergadering in elk geval íets te zeggen. Je moet meer je successen delen, wees niet zo bescheiden. Doe gewoon wat assertiever en sla af en toe met je vuist op tafel.’

Het perspectief van extraverten

Deze tips worden vaak gegeven met de beste bedoelingen, maar sluiten totaal niet aan bij de natuurlijke neiging van veel mensen die wij begeleiden. Ze worden gegeven vanuit het perspectief van extraverten. Als je meer introvert bent, of bescheiden, en er wordt je gezegd dat je zichtbaarder zou moeten zijn, heb je het idee dat je jezelf op de borst moet kloppen voor alles wat je doet. Dat je moet opscheppen als je een klant of collega hebt geholpen, terwijl dat gewoon je werk is en dat je de hele dag iedereen moet vertellen waar je mee bezig bent. Je ergert je juist aan collega’s die dat steeds doen. Als je op de achtergrond blijft wil je niet met je vuist op tafel slaan, dat voelt heel ongemakkelijk. Als je dat wel zou doen is het ook maar de vraag of het effectief zou zijn voor jou en ook voor het team of de organisatie.

 

Welke goed bedoelde tips heb jij wel eens uit je omgeving gekregen?

 

Wat werkt dan wel?

Je kunt je profileren zonder op te scheppen. Je kunt bescheiden zijn en ervoor zorgen dat collega’s wel precies weten waarvoor ze bij jou terecht kunnen en dat je leidinggevende weet dat je heel waardevol bent voor het behalen van de afdelingsdoelstellingen of dat je als ondernemer klanten aantrekt die op zoek zijn naar jouw specialisme. Daarvoor hoef je niet de hele tijd te roepen hoe ontzettend goed je bent, liever niet zelfs.

Profileren zonder irritaties

Als je je wilt profileren op een manier bij jou past en geen irritatie wil oproepen in je omgeving, is het belangrijk om juist niet de focus op jezelf te leggen. Het klinkt misschien gek, maar juist door te focussen op de ander, zorg je ervoor dat ze open staan voor jou. Wees geïnteresseerd in anderen en vraag waar zij mee bezig zijn en tegenaanlopen. Probeer ze vervolgens met jouw ervaring en kennis te helpen. Het is zonde als jouw kwaliteiten niet benut worden, dus gun anderen dat jij ze verder helpt. Ze zullen jou zien als een professional waar ze graag mee samenwerken. Je kunt ze te helpen om dat te zien door te vragen: ‘Kun je hier wat mee?,’ of: ‘Heb je hier wat aan gehad?’

Ben jij introvert en wil jij je toch profileren? Dat kan. En ook op een manier die bij jou past. Wij helpen je graag te ontdekken hoe je dat kunt doen. Tijdens de training Profileren zonder Opscheppen leer je -zonder rollenspelen!- hoe jij je op een prettige en effectieve manier kunt profileren. Als je dat liever hebt kunnen we ook 1-op-1 met elkaar aan de slag.
Zien we je binnenkort?

Meld je meteen aan voor een van de trainingen, zoals bijvoorbeeld voor Profileren zonder Opscheppen, Zie je zélf wel hoe goed je bent? of Overtuigend Stemgebruik.

Heb je nog vragen? Neem gerust vrijblijvend contact op. We adviseren je graag.

 

 

WIL JE JE PROFILEREN ZONDER OP TE SCHEPPEN?

Introvert en toch Profileren

PROFILEREN ZONDER
OPSCHEPPEN

Laat je zelf zien, zonder een haantje te worden