Blogs, Solliciteren, Zichtbaarheid/profileren

Kom 10-0 voor te staan bij sollicitatiegesprekken

en bij beoordelingsgesprekken

‘Laatst heb ik intern gesolliciteerd en ik kreeg al voordat ze de andere kandidaten hadden gesproken te horen dat ze iemand zoeken met meer ervaring. Ik weet dat ik een goede kandidaat ben en ik heb heel veel ervaring opgedaan, ook in projecten bij mijn vorige werk. Maar ik heb dat blijkbaar niet duidelijk kunnen maken in het gesprek.’

Dit vertelde een deelnemer vorige week aan het begin van de training Solliciteren zonder Opscheppen. Hij zei: ‘Ze zochten iemand die zelfstandig een campagne kan bedenken en succesvol kan uitrollen. Ik ben al vaker projectleider geweest voor zoiets, en dat waren ook hele succesvolle campagnes. Maar ik heb natuurlijk niet alles zelf gedaan. Daar had ik een heel team voor. Ik ben denk ik te eerlijk geweest en heb daarom mijn rol kleiner gemaakt.’

Anderen in de training herkenden de situatie. ‘Ja maar, moet je dan bij alles altijd zeggen dat je het zelf hebt gedaan? Ik heb er juist een hekel aan als een collega er met de credits vandoor gaat, en doet alsof die alles zelf heeft bedacht.’ Ik vond het weer een mooie case voor de intervisie in die training. Er zit zoveel in waar we op konden focussen.

Je wilt niet opscheppen…

Veel mensen beseffen wel dat het belangrijk is om zich zichtbaarder te maken, maar ze willen zeker niet zo erg worden als collega’s die zich continu zichtbaar maken: op elk moment en bij iedereen. Weet: er is een verschil tussen opscheppen en op een prettige manier jezelf goed profileren. Als je laat merken dat je jouw verhaal vooral deelt omdat je een ander daar echt mee wilt helpen, zullen anderen zich niet aan je ergeren. Ze zien dan jouw waardevolle inbreng.

Daarnaast vind ik het mooi dat je je bewust bent dat je niet alles zelf hebt gedaan. Je waardeert ook de inbreng en de kwaliteiten van je collega’s. Dat is een mooie eigenschap die je natuurlijk zeker ook naar voren mag brengen tijdens een sollicitatiegesprek. Maar vergeet ook jezelf niet! Het sollicitatiegesprek (en ook beoordelingsgesprekken) zijn bedoeld om te laten zien welke kwaliteiten jij in huis hebt.

Wat zijn jouw kwaliteiten?

Denk goed na over wat jouw rol was en wat heb je in die rol bereikt? Waardoor is het project een succes geworden? Ja natuurlijk, ook door je collega’s, maar hoe heb jij je collega’s gestimuleerd? Wat was er lastig tijdens dit project, en hoe ben je daar als projectleider mee omgegaan en met welk positief resultaat?

Ga op zoek naar de positieve resultaten. Wie werd blij van dit project en vooral ook van jouw inbreng? Wellicht geven jullie elkaar nauwelijks of geen complimenten. Je wilt daar natuurlijk ook niet naar zitten vissen. Maar je kunt op een subtiele manier wel vragen naar complimenten: door bijvoorbeeld te vragen: hoe heb je mijn rol als projectleider ervaren? Heeft het je geholpen, op welke manier? Als je dat vaker doet heb je bij een volgende sollicitatie, en ook bij beoordelingsgespreken, goede voorbeelden van jouw bijdrage.

Succes!

Wil jij je goed voorbereiden op sollicitatiegesprekken? Ik help je graag daarbij. Doe mee aan de training Solliciteren zonder Opscheppen. In die training leer je hoe je op elke vraag die er gesteld wordt kunt antwoorden vanuit jouw kwaliteiten. Een van de deelnemers zei laatst: als je deze training niet hebt gedaan sta je 10-0 achter.’ Zorg ervoor dat je 10-0 voor komt te staan!

Meld je meteen aan voor een van de trainingen, zoals bijvoorbeeld voor Solliciteren zonder Opscheppen of een van de andere trainingen die je helpen bij sollicitaties.

 

En heb onze 10 slimme sollicitatietips al gelezen? Lees ze hier

 

 

 

WIL JE MEER IMPACT MAKEN BIJ HET SOLLICITEREN?

DE SOLLICITATIE WASSTRAAT

Alle tools voor succesvol solliciteren