Blogs, Solliciteren, Zichtbaarheid/profileren

10 slimme sollicitatietips

Solliciteren kan zenuwslopend zijn. Maar met de juiste voorbereiding en strategie kun je jezelf onderscheiden van andere kandidaten en de baan van je dromen binnenhalen. In deze blog delen we 10 slimme sollicitatietips die je helpen om indruk te maken op recruiters en potentiële werkgevers. Dus om succesvol te solliciteren!

10 slimme sollicitatietips:

  1. Bel vooraf om vragen te stellen over de vacature. Hiermee toon je interesse en het geeft je waardevolle informatie over de functie en het bedrijf. Stel gerichte vragen over de verantwoordelijkheden, de bedrijfscultuur en de verwachtingen. Dit helpt je om te bepalen of de baan echt bij jou past en het zorgt ervoor dat je je goed kunt voorbereiden op het gesprek.
  2. Google jezelf. Recruiters en toekomstige managers googelen vaak de namen van kandidaten om meer over hen te weten te komen. Neem de tijd om jezelf te googelen en te checken wat er over jou verschijnt. Zorg ervoor dat je online aanwezigheid professioneel en positief is. Als je ongewenste resultaten vindt, probeer deze teksten aan te passen of te verwijderen.
  3. Maak je LinkedIn-profiel actueel. Zorg ervoor dat je LinkedIn-profiel up-to-date is en overeenkomt met de informatie op je cv. Voeg een professionele foto toe en optimaliseer je samenvatting en werkervaring. Lees ook deze 10 tips voor een succesvolle online zichtbaarheid.
  4. Nodig je gesprekspartner uit om te linken. Altijd met een persoonlijk bericht natuurlijk waarin je laat zien dat je enthousiast en professioneel bent.
  5. Denk na over je kwaliteiten. Welke 3 kwaliteiten wil je zeker naar voren laten komen tijdens het gesprek? Dat zijn natuurlijk kwaliteiten waar jij over beschikt en die ook aansluiten op de functie.
  6. Zorg er ook voor dat je concrete voorbeelden paraat hebt van situaties waarin je deze kwaliteiten hebt laten zien. Wat was het positieve resultaat daarvan?
  7. Spreek voorafgaand aan het gesprek met mensen die een vergelijkbare functie hebben. Zoek mensen op die al in een vergelijkbare functie werken of hebben gewerkt en maak een afspraak om met hen te praten. Vraag naar hun ervaringen, uitdagingen en tips. Dit geeft je meer inzicht in de functie. Tijdens het gesprek kun je ook laten zien dat je weet wat er van je verwacht gaat worden. Deze personen kun je vragen hoe de werkdag/-week eruit ziet en wat de belangrijkste werkzaamheden zijn. Ook kun je vragen naar toekomstige ontwikkelingen. Eigenlijk elke vraag die jou gesteld kan worden in het sollicitatiegesprek, kun je ook aan diegene stellen.
  8. Maak indruk tijdens elk contactmoment.  Onthoud dat het sollicitatieproces begint zodra je contact hebt met het bedrijf, zelfs voordat het officiële gesprek plaatsvindt. Dit betekent dat je ook tijdens gesprekken met de receptionist en de persoon die je begeleidt naar de interviewruimte, een positieve indruk moet maken. Elke interactie telt. Wees vriendelijk, beleefd en professioneel. Werkgevers kunnen informatie inwinnen bij elk lid van het team, dus zorg ervoor dat je consistent bent in je presentatie.
  9. Stuur een bericht na het gesprek. Bedank hen voor de gelegenheid om te solliciteren en geef aan dat je het een leuk gesprek vond. Je kunt ook vermelden dat je enthousiast bent over de mogelijkheid om in het team te werken en uitkijkt naar het vervolg. Dit toont je interesse en professionaliteit.
  10. Lees ook deze blog: Kom 10-0 voor te staan bij sollicitatiegesprekken!

Bereid je goed voor met deze 10 slimme sollicitatietips. Elke ontmoeting is een kans om jezelf te presenteren: online, telefonisch, bij de receptie, tijdens het gesprek en ook daarna. Succes met je sollicitaties. Ik hoop dat het je binnenkort lukt om je droombaan te veroveren!

 

 

WIL JE MEER IMPACT MAKEN BIJ HET SOLLICITEREN?

DE SOLLICITATIE WASSTRAAT

Alle tools voor succesvol solliciteren