Blogs, Zichtbaarheid/profileren

Bovenaan de lijstjes met verkoopresultaten,…

maar toch niet zichtbaar

Ik sta bovenaan de lijstjes met verkoopresultaten. Dat kan mijn manager zelf ook zien, maar toch ben ik niet zichtbaar. Ik heb het idee dat mijn manager mijn collega’s beter vindt. Die collega’s lopen ook steeds bij hem binnen en kloppen hun successen enorm op. Als ze eens een online webinar hebben gevolgd, doen ze al alsof ze een geweldige opleiding hebben gedaan. Mijn manager wordt dan helemaal enthousiast. Maar dat ga ik echt niet doen.

Bovenaan de lijstjes met verkoopresultaten

Marije zucht erbij als ze hierover vertelt aan het begin van de training Profileren zonder Opscheppen. Ze geeft aan dat haar manager heeft gezegd dat ze zich zichtbaarder zou moeten maken. Ze had gereageerd met: ‘Hoezo zichtbaar? Die lijstjes met verkoopresultaten lijken me heel zichtbaar!’ Ze was daarna weggelopen, want ze was zo geïrriteerd dat ze bang was dat het gesprek niet positief zou verlopen.

Irritatie over zichtbaarheid

Die irritatie over zichtbaarheid hoor ik bijna dagelijks. Blijkbaar zijn de lijstjes met verkoopresultaten niet genoeg voor de manager. Hij (of zij) vindt iets anders belangrijker dan dat. Ik geef Marije de tip om door te vragen naar wat haar manager belangrijk vindt en wat hij precies van haar verwacht. Maak het concreet. Als ze weet wat hij belangrijk vindt kan zij bedenken hoe zij daaraan kan bijdragen met haar werk. En dan kan ze ook doen wat hij verwacht. Marije geeft aan dat ze wel weet wat hij verwacht: ‘Ja, dat ik zichtbaar maak wat doe. Dus dat ik dat elke keer aan hem kom vertellen. Maar dat is toch zonde van mijn tijd? En ook van zijn tijd. Ik doe liever echt iets, dan dat ik er over praat.’ Marije denkt dus dat haar manager bedoelt dat ze alles steeds komt vertellen, maar er is een kans dat haar manager iets anders bedoelt. Als ze zelf bedenkt wat hij bedoelt met ‘zichtbaar maken’ is er een grote kans dat ze ernaast zit. En dat ze acties bedenkt waar ze zichzelf helemaal niet goed bij voelt.

Zo maak je je op een effectieve manier zichtbaar

Mijn tip is: nog eens teruggaan naar haar manager. Ze kan bijvoorbeeld zeggen: ‘Je had het er laatst over dat ik wat zichtbaarder zou moeten zijn. Zoals je weet ben ik iemand die vooral hard achter de schermen werkt. Ik praat niet veel over mijn werk, ik doe het liever gewoon. Maar misschien heb je wel gelijk en zou ik me zichtbaarder kunnen maken. Heb je ideeën hoe ik dat meer zou kunnen doen?’ Als je het op deze manier aanpakt, benadruk je een van je kwaliteiten, in dit geval hard werken, en je laat zien dat je openstaat voor feedback. Probeer vervolgens heel concreet met elkaar af te spreken wat je de komende tijd precies gaat doen. In het volgende overleg bespreek je hoe het daarmee gaat. Je manager waardeert dat. En je krijgt vast ook meer positieve reacties uit je omgeving als je je zichtbaarder maakt. Dat is de tijdsinvestering zeker waard.

Managers willen dat je zichtbaarder wordt, zodat ze zien welke bijdrage je levert aan de afdeling. Het maakt het ook makkelijker voor managers om de afdeling zichtbaarder en daarmee succesvoller te maken. En.. ze hebben die informatie ook nodig voor je beoordelingsgesprek. Maak het je manager makkelijker om je een goede beoordeling te geven.

Succes!

PS:

Wil jij ook leren hoe je jezelf zichtbaarder maakt, op een manier die bij jou past? Doe dan mee aan de training Profileren zonder Opscheppen. Je krijgt dan ontzettend veel tips die je elke dag kunt toepassen en waardoor je je werk ook weer leuker gaat vinden. En je krijgt ook het boek Profileren zonder Opscheppen erbij, zodat je na de training nog meer kunt leren over jezelf zichtbaar maken op een manier die bij je past.

Deze training, en ook al onze andere trainingen, staan in het leerportaal van de meeste werkgevers.

WIL JE JE PROFILEREN ZONDER OP TE SCHEPPEN?

Introvert en toch Profileren

PROFILEREN ZONDER
OPSCHEPPEN

Laat je zelf zien, zonder een haantje te worden