Blogs, Overtuigen, Zichtbaarheid/profileren

Geef aandacht en ontvang applaus

Fotocredit: Kamran Aydinov, Freepik

Een knappe prestatie

Ik ben bij een optreden in een uitverkocht Carré. Heel blij dat ik nog een kaartje heb weten te bemachtigen. Ik zit heerlijk op een rode pluche stoel op het balkon, heel dichtbij het podium, dus ik zie de artiest goed. De artiest is niemand minder dan Van Morrison, een legendarische ster met 65 jaar (ja echt!) ervaring met optredens. Hij heeft meer dan 150 liedjes geschreven, zoals onder andere Brown Eyed Girl. Inmiddels 77, maar zijn stem klinkt nog steeds fantastisch en hij speelt ook nog op saxofoon, mondharmonica en gitaar. Knappe prestatie!

Maar toch…

Tijdens het optreden vraag ik me af of Van Morrison heel bescheiden of verlegen is of gewoon afstandelijk en zelfs arrogant. En na het optreden las ik de recensies over het optreden van de dag ervoor. Volkskrant noemt hem chagrijnig het NRC schrijft dat hij op de automatische piloot zong en noemt hem knorrig.

Wat gebeurde er dan?

Hij speelde een liedje en na afloop kreeg hij applaus. Niks vreemds zover. Alleen, steeds zodra hij klaar was met spelen draaide hij zich om en ging in gesprek met zijn bandleden of hij rommelde wat aan snoertjes of apparatuur. Het leek alsof hij helemaal niet door had dat wij (het publiek) er ook waren en al helemaal niet dat we daar voor hem waren en voor hem en zijn band klapten. Vrijwel het hele optreden had hij een zonnebril op, dat maakte hem ook wat afstandelijk. Tijdens zijn laatste liedje, binnen de aangekondigde 1,5 uur, liep hij zingend het podium af en hebben we hem niet meer gezien. Zijn band speelde lekker verder, heeft ons applaus in ontvangst genomen en gaf nog een toegift. Anders was helemaal een kaal einde geweest.

Bescheiden, verlegen, onzeker, afstandelijk of zelfs arrogant?

Het zou kunnen dat hij verlegen werd van al die aandacht. Misschien staat hij liever niet in de spotlights. Herkenbaar? Maar daar zal hij toch wel aan gewend zijn? Of zou hij heel bescheiden zijn? Hij denkt misschien: het is toch niet zo bijzonder wat ik doe? Dat doe ik al jaren zo, daar word ik voor betaald. Ook herkenbaar? Of is hij misschien arrogant?: boeit het hem niks wat wij ervan vinden? Hij doet gewoon zijn ding.

Veel mensen willen liever niet in de spotlights staan. Maar we willen wel allemaal gewaardeerd worden. En toch: complimenten wuiven we vaak weg. En tegelijkertijd: als we het gevoel hebben dat een ander niet opmerkt wat we allemaal doen, zijn we weer niet blij.

Geef aandacht en ontvang applaus

Je klanten, opdrachtgever, publiek aan wie je een presentatie geeft, projectleider, recruiter, iedereen met wie je werkt wil ook aandacht. En jij kan dat geven. Als je dat geeft waarderen mensen je meer, willen ze graag met je samenwerken en naar je luisteren, en (willen) ze zien wat jij in huis hebt.

De kwaliteit van je werk is waarschijnlijk goed. Maar om gewaardeerd te worden is het belangrijk dat je je ook zichtbaar maakt bij, en contact maakt met, mensen in je omgeving. Als je je op een goede manier zichtbaar maakt (zonder opscheppen!) zorgt dat voor waardering: in de vorm van complimenten of je wordt gevraagd naar je mening, betrokken bij nieuwe projecten of gevraagd voor een nieuwe baan. Dat is applaus voor jou(w) werk. Neem dat applaus in ontvangst en geniet ervan!

Als je het applaus niet in ontvangst neemt, kunnen mensen denken dat je bescheiden bent, of onzeker, verlegen, of juist afstandelijk en zelfs arrogant. Of misschien nog erger: dat je niet goed bent in je werk. Dat wil je toch niet?

Het voelt misschien dat je aan het opscheppen bent als je laat zien wat je (allemaal) doet en als je het applaus daarvoor in ontvangst neemt. Maar je hebt wat te bieden: mensen hebben wat aan jou en zijn blij met wat jij doet. Besef dat het applaus, of het compliment, een cadeautje (terug) aan jou is.

PS:

Wil jij ook leren hoe je jezelf zichtbaarder maakt, op een manier die bij jou past? Doe dan mee aan de training Profileren zonder Opscheppen. Je krijgt dan ontzettend veel tips die je elke dag kunt toepassen en waardoor je je werk ook weer leuker gaat vinden. En je krijgt ook het boek Profileren zonder Opscheppen erbij, zodat je na de training nog meer kunt leren over jezelf zichtbaar maken op een manier die bij je past.

Mirjam Hubregtse Profileren zonder Opscheppen Room to Grow

 

 

WIL JE JE PROFILEREN ZONDER OP TE SCHEPPEN?

Introvert en toch Profileren

PROFILEREN ZONDER
OPSCHEPPEN

Laat je zelf zien, zonder een haantje te worden