Blogs, Zichtbaarheid/profileren

Boeiende webinars geven

Waardevolle webinar wijsheden

Ben jij een professional in de zakelijke dienstverlening en wil je jezelf als een expert op jouw vakgebied presenteren tijdens webinars en online presentaties? In deze blog lees je waardevolle tips voor het geven van boeiende webinars. Van stemgebruik tot non-verbale communicatie, van het interviewen van gasten tot het geboeid houden van je luisteraars. Gebruik het voor je eerste webinar, of om je webinars te verbeteren.

Boeiende webinars geven:

  1. Inhoud: Een webinar moet natuurlijk ergens over gaan. Als een expert op jouw vakgebied is het cruciaal om waardevolle en relevante inhoud te delen tijdens je webinar. Wees een bron van kennis. Er zijn al zoveel webinars waarin gouden beloften worden gedaan. Vertel echt iets nieuws. Denk niet: dat vertel ik pas als ze klant zijn geworden.
  2. Stemgebruik: Luisteraars moeten je natuurlijk goed kunnen verstaan. Articuleer daarom extra goed. Varieer in intonatie om de aandacht van je publiek vast te houden. Let vooral ook op je tempo. Het is belangrijk dat je kijkers de tijd geeft om de informatie die je deelt te verwerken. Je hoeft zeker niet in slow-motion te praten, maar eindig elke zin met een duidelijke punt en wacht even voordat je met de volgende zin start. Als je een duidelijke punt zet, gaat daardoor je stem aan het eind vanzelf naar beneden. Dat komt professioneel over. Experimenteer met tempo en volume om de nadruk te leggen op belangrijke punten. Vergeet niet te glimlachen, want dit is ook hoorbaar in je stem! Nog een tip hierbij: let de komende tijd heel bewust op de stem van mensen die je hoort spreken op de radio en in podcasts. Wanneer vind je dat zij goed verstaanbaar zijn? Leer daarvan.
  3. Non-verbale communicatie: Wat zegt jouw lichaamstaal? Ook met je lichaamstaal kun je laten zien dat je een professionele gastheer/gastvrouw bent en een expert op jouw vakgebied.
    Tijdens de webinar zit je. Zit rechtop en kom los van de leuning, zo neem je een actieve houding aan. Plaats je handen weids op tafel om een open en zelfverzekerde houding uit te stralen. Vergeet niet om oogcontact te maken met de camera en glimlach regelmatig om een positieve connectie te maken met je kijkers. Onze training Stijlvol en Succesvol jezelf Presenteren leert je hoe je meer impact kunt maken met je non-verbale communicatie, uiterlijke presentatie en uitstraling.
  4. Aandacht van je luisteraar krijgen en vasthouden: Start met een gouden zin aan het begin van je presentatie om meteen de aandacht van je publiek te trekken. Afwisseling zorgt er ook voor dat mensen geboeid blijven: denk aan afwisseling in je stem, in je verhaal, in beeld. Wissel je verhaal af door ook vragen te stellen aan je publiek, bijvoorbeeld door een poll. Naast afwisseling in je stem en in de inhoud, kun je ook variëren in het visuele deel van je verhaal. Gebruik grafieken, afbeeldingen en video’s om je verhaal te ondersteunen.
  5. Interviewen van gasten: Het interviewen van gasten kan een geweldige manier zijn om je webinar interactief en boeiend te maken. Bereid je vragen van tevoren voor (met je gast) en zorg ervoor dat ze relevant zijn voor je publiek. Luister actief naar de antwoorden van je gast en stel vervolgvragen om dieper in te gaan op interessante onderwerpen. Laat ook je publiek vragen stellen aan je gast, bijvoorbeeld via de chat. Je kunt de deelnemers ook vooraf vragen om hun vragen in te dienen. Stel je gast aan het begin duidelijk voor en vergeet niet om je gast te bedanken en te laten weten dat zijn/haar inbreng waardevol is.
  6. Afsluiting: Sluit je webinar af met een duidelijke samenvatting. Noem tips waar deelnemers meteen mee aan de slag kunnen. En voeg een call-to-action toen, zodat deelnemers weten wat ze na de webinar kunnen doen.

Tot slot: het hoeft allemaal niet perfect te zijn om waardevol te kunnen zijn voor deelnemers. Blijf dus niet je eerste webinar uitstellen. Plan je eerste webinar en ga lekker oefenen.
We hopen dat deze tips je helpen om succesvolle en boeiende webinars te geven. Veel plezier en succes ermee!

Binnenkort staat de training Webinars Geven gepland. Doe je mee?

WIL JE JE PROFILEREN ZONDER OP TE SCHEPPEN?

Introvert en toch Profileren

PROFILEREN ZONDER
OPSCHEPPEN

Laat je zelf zien, zonder een haantje te worden