Blogs, Overtuigen, Presenteren & Pitchen, Stemgebruik, Vergaderen

Laat merken dat het waar is wat je zegt

tips om overtuigender te spreken

Hoe kan ik mijn stem zo gebruiken dat ik mijn boodschap in een telefoongesprek kracht bij zet?

Dit was een van de eerste vragen tijdens de Branding Bites van vorige week. De Branding Bites, zijn de maandelijkse gratis online lunchsessies waarin we steeds vanuit een andere hoek bespreken hoe je jezelf kunt profileren als een professional. Dit keer was Carmen Pierik te gast als 1 van de experts. Carmen is ook een van de stemtrainers die de training Overtuigend Stemgebruik geeft.

Zo laat je merken dat het waar is wat je zegt

De vraagsteller wilde graag tips van Carmen omdat ze vaak in gesprekken duidelijk moet vertellen dat de grens is bereikt: de klant moet nu echt betalen. Carmen merkte dat de vraagsteller vaak aan het einde van de zin omhooggaat in melodie. Daardoor krijg de zin een melodie van een vraag. Daarmee geef je de luisteraar het gevoel dat er nog wat te onderhandelen is. Als je je zin hoog start klinkt het vriendelijk, maar aan het eind van de zin is het belangrijk dat de toon lager is. Dat klinkt zakelijker, duidelijker en overtuigender. Je zegt daarmee: ‘Zo is het, en niet anders!’

Krachtig overkomen

Wat ook belangrijk is om te beseffen, vertelde Carmen, dat je helemaal niet veel inademing nodig hebt om krachtig over te komen. We haalden allemaal eens diep adem en merkten dat we daarmee juist de boel op slot zetten, waardoor we helemaal geen krachtig geluid kunnen maken. Ontspanning en een lage ademhaling zorgt er juist voor dat we overtuigender kunnen spreken.

Carmen ging daarnaast in op vraag van iemand die vaak heel zacht praat, wat een onzekere indruk geeft, en van een ander die juist erg luid sprak en die daardoor nog wel eens overrompelend overkomt. Ze vertelde ook waarom ze vaak een kinderleesboek meeneemt naar de training en ze stelde iedereen gerust dat er niet gezongen wordt tijdens de training. Het uur vloog weer om en iedereen was enthousiast.

Tips die zijn genoemd tijdens Branding Bites:

  1. Hoog/schril stemgeluid zorgt voor weerstand
  2. Varieer in toonhoogtes, hierdoor komt je boodschap minder streng over. Begin hoog en eindig laag in toonhoogte
  3. Niet ratelen achterelkaar; verliest kracht wat je overbrengt. Zet punten en komma’s als je praat. Maak gebruik van stiltes/pauzes
  4. Bedenk dat het gaat om je publiek en niet om jezelf
  5. Beweeg je benen/voeten: lekker stampen op de grond voor een presentatie
  6. Niet alles op 1 lange adem uitspreken, maar op 75% van je uitademing of korter

Meedoen aa de training Overtuigend Stemgebruik?

De training Overtuigend Stemgebruik wordt zeer regelmatig aangeboden. Je kunt je daarvoor inschrijven via de site of via diverse opleidingsportalen. De training wordt ook regelmatig in-company gegeven. Wil je overleggen of deze training wel iets voor je is? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag verder.

WIL JE OVERTUIGENDER EN BOEIENDER SPREKEN?

OVERTUIGEND STEMGEBRUIK

Duidelijker standpunten inbrengen én verdedigen. En in verbinding blijven met anderen