Blogs, Overtuigen, Presenteren & Pitchen, Stemgebruik, Vergaderen

Laat merken dat het waar is wat je zegt

tips om overtuigender te spreken

Hoe kan ik mijn stem zo gebruiken dat ik mijn boodschap in een telefoongesprek kracht bij zet?

Zo laat je merken dat het waar is wat je zegt

Een deelneemster aan de training Overtuigend Stemgebruik wilde graag tips omdat ze vaak in telefoongesprekken duidelijk moet vertellen dat de grens is bereikt: de klant moet nu echt betalen. Onze stemtrainer Carmen merkte dat de vraagsteller aan het einde van haar zinnen vaak omhooggaat in melodie. Daardoor krijg de zin de melodie van een vraag. Daarmee geef je de luisteraar het gevoel dat er nog wat te onderhandelen is. Als je je zin hoog start klinkt het vriendelijk, dat is goed. Maar aan het eind van de zin is het belangrijk dat de toon lager is. Dat klinkt zakelijker, duidelijker en overtuigender. Je zegt daarmee: ‘Zo is het, en niet anders!’

Krachtig overkomen door ontspanning

Wat ook belangrijk is om te beseffen, vertelde Carmen, dat je helemaal niet veel inademing nodig hebt om krachtig over te komen. Ze liet de deelnemers aan de training diep ademhalen en iedereen merkte dat ze daarmee juist de boel op slot zetten, waardoor ze helemaal geen krachtig geluid kunnen maken. Ontspanning en een lage ademhaling zorgt er juist voor dat we overtuigender kunnen spreken. je gebruikt dan meer de resonanceruimtes in je lichaam, waardoor je een betere klank krijgt.

Tips van Carmen om overtuigender te spreken: 

  1. Varieer in toonhoogtes, hierdoor komt je boodschap minder streng over. Begin hoog en eindig laag in toonhoogte
  2. Ratel niet achterelkaar door. Door te ratelen verlies je kracht. Zet punten en komma’s als je praat. Maak gebruik van stiltes/pauzes. Geef de luisteraar de ruimte om wat je zegt te kunnen verwerken
  3. Bedenk dat het gaat om je publiek en niet om jezelf
  4. Beweeg je benen/voeten: lekker stampen op de grond voor een presentatie. Maar sta stevig stil als je spreekt. Tussen je zinnen kun je juist bewust even lopen.
  5. Spreek niet alles op 1 lange adem uit. Gebruik 75% van je uitademing of minder

Meedoen aa de training Overtuigend Stemgebruik?

De training Overtuigend Stemgebruik wordt zeer regelmatig aangeboden. Je kunt je daarvoor inschrijven via de site of via diverse opleidingsportalen. De training wordt ook regelmatig in-company gegeven.

Wil je overleggen of deze training iets voor je is? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag verder.

Stemgebruik in Profileren zonder Opscheppen

Meer tips om te laten merken dat het menens is, staan in het boek Profileren zonder Opscheppen

In Profileren zonder Opscheppen lees je tips om jezelf op een prettige manier zichtbaar te maken en hoe je op een overtuigende manier jouw ideeën en mening kunt laten horen. Ook adviezen van onze stemtrainers staan in dit boek. En tips voor het solliciteren en voor als je aan een nieuwe baan begint.
Je kunt het boek inkijken en meteen bestellen bij Bol.com en ABN AMRO-medewekers bij Youbedo. Voor medewerkers van ING en ProRail: bestel het boek via het leerportaal. Misschien betaalt jouw werkgever ook het boek voor jou!

Je kunt ook met een antwoord op deze mail het boek bestellen. Het kost 25 euro. Als je wilt zet de auteur Mirjam Hubregtse er dan een persoonlijk bericht in. Ook een leuk cadeautje voor jezelf én voor anderen! 
Je kunt rechtstreeks bij ons ook kiezen voor het e-book voor slechts 15 euro.

 

WIL JE OVERTUIGENDER EN BOEIENDER SPREKEN?

OVERTUIGEND STEMGEBRUIK

Duidelijker standpunten inbrengen én verdedigen. En in verbinding blijven met anderen