Blogs, Overtuigen, Pitchen, Stemgebruik, Vergaderen

Laat merken dat het waar is wat je zegt

tips om overtuigender te spreken

Hoe kan ik mijn stem zo gebruiken dat ik mijn boodschap in een telefoongesprek kracht bij zet?

Dit was een van de eerste vragen tijdens de Branding Bites van vorige week. De Branding Bites, zijn de maandelijkse gratis online lunchsessies waarin we steeds vanuit een andere hoek bespreken hoe je jezelf kunt profileren als een professional. Dit keer was Carmen Pierik te gast als 1 van de experts. Carmen is ook een van de stemtrainers die de training Overtuigend Stemgebruik geeft.

Zo laat je merken dat het waar is wat je zegt

De vraagsteller wilde graag tips van Carmen omdat ze vaak in gesprekken duidelijk moet vertellen dat de grens is bereikt: de klant moet nu echt betalen. Carmen merkte dat de vraagsteller vaak aan het einde van de zin omhooggaat in melodie. Daardoor krijg de zin een melodie van een vraag. Daarmee geef je de luisteraar het gevoel dat er nog wat te onderhandelen is. Als je je zin hoog start klinkt het vriendelijk, maar aan het eind van de zin is het belangrijk dat de toon lager is. Dat klinkt zakelijker, duidelijker en overtuigender. Je zegt daarmee: ‘Zo is het, en niet anders!’

Krachtig overkomen

Wat ook belangrijk is om te beseffen, vertelde Carmen, dat je helemaal niet veel inademing nodig hebt om krachtig over te komen. We haalden allemaal eens diep adem en merkten dat we daarmee juist de boel op slot zetten, waardoor we helemaal geen krachtig geluid kunnen maken. Ontspanning en een lage ademhaling zorgt er juist voor dat we overtuigender kunnen spreken.

Carmen ging daarnaast in op vraag van iemand die vaak heel zacht praat, wat een onzekere indruk geeft, en van een ander die juist erg luid sprak en die daardoor nog wel eens overrompelend overkomt. Ze vertelde ook waarom ze vaak een kinderleesboek meeneemt naar de training en ze stelde iedereen gerust dat er niet gezongen wordt tijdens de training. Het uur vloog weer om en iedereen was enthousiast.

Tips die zijn genoemd tijdens Branding Bites:

  1. Hoog/schril stemgeluid zorgt voor weerstand
  2. Varieer in toonhoogtes, hierdoor komt je boodschap minder streng over. Begin hoog en eindig laag in toonhoogte
  3. Niet ratelen achterelkaar; verliest kracht wat je overbrengt. Zet punten en komma’s als je praat. Maak gebruik van stiltes/pauzes
  4. Bedenk dat het gaat om je publiek en niet om jezelf
  5. Beweeg je benen/voeten: lekker stampen op de grond voor een presentatie
  6. Niet alles op 1 lange adem uitspreken, maar op 75% van je uitademing of korter

Meedoen aan de Branding Bites of de training Overtuigend Stemgebruik?

Aanstaande vrijdag, 16 september is er een training Overtuigend Stemgebruik waar je nog aan mee kunt doen. De training in oktober zit al vol, maar in november zijn staan er nog 2 trainingen gepland, waarvan 1 op locatie en de ander in 2 sessies online. Wil je overleggen of deze training wel iets voor je is? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag verder.

Wil je een volgende keer ook meedoen aan de Branding Bites? Je bent van harte welkom. Het is, zoals een van de deelnemers mooi schrijft, een luchtige onderbreking van de werkdag waar je ook nog wat van opsteekt. Kijk hier welke onderwerpen de volgende keer aan bod komen. Je kunt je daar ook meteen aanmelden.

Een enthousiaste reactie van een trouwe deelnemer aan de Branding Bites:

Fantastisch dat dit online gaat, super toegankelijk dus. Erg prettig te volgen door het professionele beeld en geluid, mooi rustige manier van presenteren. Fijn die open en ongedwongen sfeer in de Branding Bites webinars; de interactieve chatfunctie werkt geweldig; inhoud zeer boeiend + knap dat elke aflevering nieuwe lesstof heeft. Ook erg mooi dat er externen kunnen bijdragen: nieuwe invalshoeken, visie of onderwerpen. Ik vind alles geweldig!

Carmen tijdens de training Overtuigend Stemgebruik

WIL JE OVERTUIGENDER EN BOEIENDER SPREKEN?

OVERTUIGEND STEMGEBRUIK

Duidelijker standpunten inbrengen én verdedigen. En in verbinding blijven met anderen