Blogs, Zichtbaarheid/profileren

Wil jij dit jaar je zichtbaarheid vergroten?

Zeggen mensen in je omgeving dat je zichtbaarder moet zijn of je meer moet profileren? Of heb je zelf het idee dat je je zichtbaarheid wel wat mag vergroten? Je doet je werk waarschijnlijk goed. Je vindt het misschien niet nodig om altijd wat te zeggen, of om in het middelpunt van de belangstelling te staan. Je werkt liever op de achtergrond. Mogelijk heb je het idee dat jouw mening niet belangrijk genoeg is om te melden. Of je werkt hard, behaalt goede resultaten en vindt dat deze voor zich moeten spreken. Je bent eerder bescheiden en niet het type dat continu bezig is te laten zien dat jij er bent. In dit artikel lees je dat bescheidenheid en profileren prima samengaan.

Wel gevraagd willen worden

Je ergert je wellicht aan het gedrag van collega’s die continu vertellen hoe geweldig ze zijn. Die meteen hun mening klaar hebben en te pas en te onpas hoog van de toren blazen en melden wat ze kunnen en wie ze kennen. Toch bewonder je deze types misschien ook wel en zou je soms een beetje willen zijn zoals zij. Je wilt wel gevraagd worden voor een nieuw project, interessante klus of die welverdiende promotie, maar niet door elke dag te roepen welke fantastische successen je hebt behaald.

Een krachtige combinatie

Als bescheidenheid een van jouw kwaliteiten is, zie dit dan als iets positiefs. Bescheidenheid siert de mens. De meeste mensen vinden het prettig om met bescheiden mensen te werken. Een bescheiden persoon geeft ruimte aan anderen en hoeft zelf niet zo nodig op de voorgrond. Bescheidenheid is niet hetzelfde als negatief denken over jezelf en ook niet hetzelfde als onzeker of verlegen zijn. Je kunt bescheiden zijn en negatief over jezelf denken of onzeker zijn, maar je kunt ook bescheiden en tegelijkertijd zelfverzekerd zijn. Bescheidenheid in combinatie met zelfverzekerdheid is vaak heel krachtig.

“Bescheidenheid heeft de laatste jaren een negatieve connotatie gekregen, omdat het impliceert dat het teruggetrokken is en onzeker. Terwijl volgens mij de echte definitie van bescheidenheid is dat je niet alles op je eigen conto rekent. Ik vind dat bescheidenheid een hele goeie karaktereigenschap is.”

Mirjam Sijmons, commissaris bij diverse organisaties

Van kwaliteit naar valkuil

Bescheidenheid heeft echter wel een valkuil: onzichtbaarheid. Je geeft dan te veel ruimte aan anderen en cijfert jezelf weg. Als je doorschiet in bescheidenheid, word je een grijze muis: niemand ziet je staan, collega’s hebben geen idee wat voor werk jij verricht en welke successen jij behaalt. Misschien vind je het prettig om werk te doen dat meer op de achtergrond is, maar tegelijkertijd wil je wel gewaardeerd worden. Het zou mooi zijn als jouw werk en de resultaten voor zich spreken, maar vaak is dat niet het geval. Vooral op momenten dat je het wat drukker hebt of gestrester bent, schiet je door van je kwaliteiten naar de valkuilen daarvan.

Van valkuil naar uitdaging

Hoe voorkom je dat je in de valkuil van onzichtbaarheid stapt? Keer het om! Het positief omgekeerde van onzichtbaar zijn is zichtbaar zijn, jezelf profileren. Krijg je bij het woord profileren al de kriebels? Dan denk je vooral aan de doorgeslagen versie van profileren: opscheppen. Maar profileren betekent gewoon: aan anderen laten zien wie je bent, wat jouw karakter is, wat je kwaliteiten zijn en wat jij bij te dragen hebt. Als je dat doet vanuit de intentie dat je echt wilt bijdragen aan je team of de organisatie en dat je anderen wilt helpen is profileren geen opscheppen. 

De juiste balans: bescheidenheid en profileren gaan prima samen

Profileren op een manier die bij jou past, dat is dan jouw uitdaging. Als je bescheidenheid laat zien op een krachtige manier en mensen weten waarvoor ze bij jou terechtkunnen, dan kun je heel succesvol zijn. De ene eigenschap sluit de andere dus niet uit. Vind hierin je eigen balans.

Heb je vragen over deze blog of wil je meer weten? Maak gebruik van de mogelijkheid om een gratis halfuurtje in te plannen telefonisch of via Teams. Via deze link kun je direct een afspraak in mijn agenda plannen. Leuk om je te spreken. Ik kijk ernaar uit!

Meld je meteen aan voor een van de trainingen, zoals bijvoorbeeld voor Profileren zonder Opscheppen, de schrijftraining Profileren op Papier, Zie je zélf wel hoe goed je bent? of Overtuigend Stemgebruik.

 

Tot binnenkort?!

Groet,

Mirjam Hubregtse

 

WIL JE JE PROFILEREN ZONDER OP TE SCHEPPEN?

Introvert en toch Profileren

PROFILEREN ZONDER
OPSCHEPPEN

Laat je zelf zien, zonder een haantje te worden