Afgelopen zaterdag ging ik naar het theater. Een sfeervol theater bij mij in de buurt, mooie wandeling ernaar toe, goed gezelschap. De voorstelling was aangekondigd als een cabaretspektakel. De cabaretier is vrij bekend van tv en kreeg goede recensies over zijn vorige voorstellingen. Kortom: we hadden er enorm veel zin in.

De voorstelling was uitverkocht en alle 50 stoelen waren bezet. Doordat het theater zo ontzettend klein is, was er een intieme sfeer. We zaten bijna op het podium, de cabaretier kon iedereen in het publiek zien en maakte meteen contact met ons. Hij startte met een liedje en begeleidde zichzelf op gitaar. Het liedje was meteen een goede introductie van het thema van de show. Daarna vertelde hij dat het zijn eerste voorstelling was van een aantal try-outs. Bij de aankondiging van de voorstelling was niet vermeld dat het om een try-out ging. Ik voelde me op dat moment eigenlijk vereerd dat wij de allereerste show mee mochten maken. Dat gevoel ebde snel weg…

Het gaat toch om de inhoud?

De cabaretier had zijn hele voorstelling uitgeschreven op papier. Hij las grote delen bijna helemaal voor van een stapel a-4-tjes. Hij verloor daardoor het contact met ons, zijn publiek. Het kwam wat onvoorbereid over, en alsof hij ons niet serieus nam. Ik dacht meteen aan een deelnemer van de training van vorige week. Die zei, nadat ik had uitleg wat allemaal invloed heeft op hoe je overkomt: ‘Het zou gewoon om inhoud moeten gaan en niet om hoe je je profileert of je iets zegt.’ Ik ben het ermee eens dat de inhoud belangrijk is, maar als je krachtig wilt overkomen is de inhoud alleen niet genoeg. Stel je voor dat Claudia de Breij haar oudejaarsconference opgelezen zou hebben. Ik weet zeker dat dan veel minder mensen enthousiast zouden zijn over haar voorstelling.

Tijdens het ontspannen avondje theater kon ik het niet laten om te denken aan de plussen en minnen van de voorstelling en de tips die je eruit kan halen als je krachtiger wilt presenteren. Begrijp me niet verkeerd, ik had echt een leuke avond hoor. Noem het maar beroepsdeformatie. Het leverde het volgende lijstje met tips om pakkend te presenteren op:

TIPS OM PAKKEND TE PRESENTEREN:

  1. Bereid je goed voor. Bepaal je doel, wat wil je bereiken met je verhaal, je presentatie. Waarom komen mensen naar jou luisteren? Wat verwachten ze? Wat willen ze leren?
  2. Zorg voor een krachtige start. Introduceer jezelf op een originele en professionele manier. Of laat je introduceren. Je kunt ook starten met een verhaal, een filmpje of een vraag aan de deelnemers
  3. Schep duidelijke verwachtingen. Het is belangrijk dat mensen vooraf weten wat ze kunnen verwachten. Als je dat niet voorafgaand aan je presentatie kunt laten weten, besteed daar dan aandacht aan aan het begin van je presentatie. Waar ga je het over hebben, wat is je doel, wat hebben de deelnemers eraan, wat gaan ze leren, op welke vragen krijgen ze antwoord?
  4. Speel in op je publiek. Zie je dat mensen vragen hebben, besteed daar dan aandacht aan. Sterker nog: nodig ze uit om te reageren en vragen te stellen. Je betrekt je publiek er zo bij en kunt zo echt hun vragen beantwoorden.
  5. Lees je verhaal niet voor! Jij bent de expert, je weet veel van het onderwerp van je presentatie, waarschijnlijk het meeste van iedereen in die ruimte. Aan de hand van een aantal steekwoorden of (eventueel vooraf ontvangen) vragen vanuit het publiek kun je zeker een interessant verhaal vertellen. Een verhaal waar de luisteraar naar wil luisteren.

Wil jij leren (jezelf) pakkend te presenteren? Room to Grow biedt hiervoor de training (jezelf) Pakkend Presenteren aan. Je kunt ook werken aan een pakkende presentatie door te werken aan je stemgebruik.

Heb je vragen over deze blog of wil je meer weten? Maak gebruik van de mogelijkheid om een gratis halfuurtje in te plannen telefonisch of via Teams. Via deze link kun je direct een afspraak in mijn agenda plannen. Leuk om je te spreken. Ik kijk ernaar uit.

 

Meld je meteen aan voor een van de trainingen, zoals bijvoorbeeld voor Profileren zonder Opscheppen, de schrijftraining Profileren op Papier, Zie je zélf wel hoe goed je bent? of Overtuigend Stemgebruik.

Tot binnenkort?!

Groet,

Mirjam Hubregtse

 

WIL JE JE PROFILEREN ZONDER OP TE SCHEPPEN?

Introvert en toch Profileren

PROFILEREN ZONDER
OPSCHEPPEN

Laat je zelf zien, zonder een haantje te worden