Blogs, Overtuigen, Presenteren & Pitchen, Stemgebruik, Vergaderen

Laat je stem voor je werken

Het effect van je stem...

Vorige week zat ik in de tram in Amsterdam. Ik had netjes ingecheckt met mijn ov-chipkaart en wilde gaan zitten. Ik werd opgeschrikt door de harde, barse stem van een tramconducteur. Ze zei: ‘Check in and otherwise you can get out immediately.’ Ze had meteen mijn aandacht en ik dacht meteen: ik heb toch wel ingecheckt? Ze had het niet tegen mij. Met mij waren er meer mensen de tram ingekomen en ik zag ze haastig inchecken. Ik probeer altijd zo min mogelijk te oordelen over mensen, maar ik dacht toch meteen over de tramconducteur: Wat een pittige en norse tante. Het leek me helemaal niet leuk voor haar om de hele tijd mensen terecht te wijzen en chagrijnig te zijn door zwartrijders.

We waren op weg naar de volgende halte en een zeer vriendelijke stem sprak ons toe: ‘Leidseplein. Here you can transfer for… Please don’t forget to check out when you get off. Have a nice day.’ Het bleek de stem van dezelfde conducteur te zijn. Ze werd in mijn beleving meteen veel aardiger en haar werk leek me ook leuker.

De toon, het volume en woorden die zij gebruikte zorgden ervoor dat ik een ander beeld van haar kreeg. De conducteur gebruikte in de eerste situatie een lage toon, monotoon, een korte duidelijke zin, gebiedende wijs en ze sprak heel luid. In de tweede situatie ging haar toon meer omhoog, ze praatte wat zachter, ze gebruikte het woord please en ‘can’ en ze wenste ons een fijne dag.

Mijn stem is nou eenmaal zo..

Tijdens die tramrit dacht ik terug aan alle keren dat ik met mensen spreek over hun stemgebruik. Laatst sprak ik een dame met een wat hese, zachte (lieve) stem en zij zei tegen me: ‘Mijn stem is nou eenmaal mijn stem. Die kan ik toch niet veranderen? Dat wil ik ook helemaal niet, want dat is zo onecht als ik dat zou doen. Dit is gewoon wie ik ben.’

Ik kan het me voorstellen dat iemand zo denkt. Maar de tramconducteur is ook nog steeds dezelfde persoon, terwijl ze haar stem op verschillende manieren gebruikte. Ze wilde een ander doel bereiken en zette haar stem daarvoor in. We doen dat zelf vaak ook. Iedereen praat toch ook anders tegen baby’s dan tegen volwassenen? Je gebruikt andere woorden, een andere melodie, een andere toon en een ander volume. Tijdens een rockconcert in Ziggo Dome praat je waarschijnlijk harder dan tijdens een klassiek concert in Carré, als je dan al iets zou willen zeggen. Als juf van een kleuterklas, praat je anders dan tegen pubers op de middelbare school of tegen hun ouders en je collega’s. Dat gaat automatisch. Vaak automatisch goed, zodat je aansluit bij degene met wie je praat en bij de situatie.

Laat je stem voor je werken

Als je merkt dat je niet goed overkomt tijdens bijvoorbeeld vergaderingen of andere gesprekken of bij het geven van presentaties of als je merkt dat mensen niet doen wat je van ze verwacht of wilt, zou de sleutel wel eens kunnen liggen in de manier waarop je je stem gebruikt. Daar kun je verrassend veel over leren en mee experimenteren. Je kunt leren om duidelijker of krachtiger over te komen, te enthousiasmeren, mensen mee te krijgen, angels uit stekelige situaties te krijgen, alleen al door je stem anders te gebruiken. Tijdens de training Overtuigend Stemgebruik gaat de trainer in op je manier van ademhalen, articulatie, klemtonen, houding. Zo boeiend allemaal. Lees hier verder over deze training.

Een enthousiaste reactie van een deelnemer aan de training Overtuigend Stemgebruik:

Ik praat de hele dag, zowel online via Teams als fysiek: meetings, presentaties geven, via telefoon. Met name via Teams vind ik het lastiger om de boodschap goed over te brengen. Ik heb in de training geleerd om beter te articuleren, niet te laag te praten en brommen, maar meer naar de hoogte. Dit ook voor tonen van méér empathie en minder zakelijk te klinken. En tijdens de dag rust brengen in mijn stem. Zowel de trainer als de locatie was TOP! Heel interactief en veel aandacht voor de individuele problematiek van de deelnemers.

Stemtrainer Carmen tijdens de training Overtuigend Stemgebruik

WIL JE OVERTUIGENDER EN BOEIENDER SPREKEN?

OVERTUIGEND STEMGEBRUIK

Duidelijker standpunten inbrengen én verdedigen. En in verbinding blijven met anderen