Overtuigen, Stemgebruik, Vergaderen, Zichtbaarheid/profileren

Zie vergaderen als een spel

Zet jezelf niet buitenspel.

 

Ik houd vaak mijn mond tijdens vergaderingen. Meestal als anderen al het een en ander hebben gezegd waar ik mij wel in kan vinden, maar soms ook als ik denk, dit geleuter gaat allemaal over niets, of als ik het veel te lang vind duren of wanneer ik vind dat collega’s zich aan het profileren zijn. Op die momenten wil ik liever gewoon verder met het ‘echte werk’. Daarnaast: vaak als ik mijn mond wel opendoe, neem ik niet voldoende rust om mijn verhaal te doen.

Deelnemer voorafgaand aan de training Profileren zonder Opscheppen

Tijdens een vergadering kan het gebeuren dat je zo lang wacht met het inbrengen van je punt dat iemand anders het al naar voren brengt. Op dat moment voel je je misschien ontmoedigd en zwijg je liever. Je kunt jezelf ook aanleren om in zo’n geval wel te reageren, maar met de focus op de ander. Reageer enthousiast en voeg er eventueel nog iets aan toe.

Het kan ook voorkomen dat je een punt hebt ingebracht en niemand lijkt te reageren. Even later brengt een collega hetzelfde punt naar voren en plotseling is iedereen enthousiast.

Of je brengt een idee in en iemand neemt jouw verhaal over. Op dat moment kunnen er verschillende gedachten opkomen, zoals: lekker dan, hij gaat er weer met m’n idee vandoor of er wordt nooit naar mij geluisterd. Je voelt je dan misschien boos of onzeker. Daardoor kun je geïrriteerd reageren of afhaken. Als je afhaakt heeft waarschijnlijk niemand door waardoor dat komt. Ze denken alleen: wat was je stil of waarom heb jij niks in te brengen? Bedenk eens wat het meest effectieve gedrag zou zijn in deze situatie. Hoe kun je ervoor zorgen dat je actief blijft deelnemen aan het gesprek en het meeste uit de situatie haalt?

Omdenken werkt

Een goede strategie is om zo positief mogelijk te blijven en wat milder te denken over de je collega’s. Je kunt bijvoorbeeld bedenken dat het mooi is dat iemand het met je eens is en dat diegene zo enthousiast is over jouw idee dat hij het zelf naar voren wil brengen. Door positief te denken, laat je ook positief gedrag zien. Je kunt enthousiast reageren door te zeggen: ‘Ja precies, dat was wat ik net ook bedoelde’, of: ‘Goed om te horen dat jullie het ook een goed idee vinden.’ Dat klinkt heel anders dan: ‘Ja, dat zei ik net ook al, maar toen luisterde niemand.’ Het wordt nog sterker als je het punt weer naar je toe trekt door er nog iets aan toe te voegen en de vervolgstappen te bespreken: ‘Ik stel voor om het zo en zo aan te pakken.’ Op die manier laat je zien dat het jouw idee was en dat je er actief aan wilt bijdragen.

Zie vergaderen als een spel en zet jezelf niet buitenspel

Blijf meespelen en laat juist zien dat je betrokken bent.

In het boek Profileren zonder Opscheppen lees je meer tips voor vergaderingen en ook voor andere momenten in je werk waarop je je kunt profileren. Binnenkort staan de trainingen Zie je zélf wel hoe goed je bent? en Profileren zonder Opscheppen weer gepland. Je kunt meedoen aan de online training (in 2 sessies) of een dagtraining.

En de training Overtuigend Stemgebruik is ook een aanrader. Je kunt hier binnenkort aan meedoen in Utrecht, Zwolle, Amsterdam en Rotterdam. Als er een aantal collega’s zijn bij jou op het werk, plannen we graag in overleg met jullie een training bij jullie op kantoor. Deze training kan ook 1-op-1. Online of op locatie. Laat maar weten wat je wilt.

Tot binnenkort?

WIL JE OVERTUIGENDER EN BOEIENDER SPREKEN?

OVERTUIGEND STEMGEBRUIK

Duidelijker standpunten inbrengen én verdedigen. En in verbinding blijven met anderen